Donner informeert Kamer over uitkomsten intern onderzoek GPD-zaak
Uit intern onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is vast komen te staan dat twee medewerkers van de afdeling Persvoorlichting van de directie Communicatie veelvuldig hebben ingelogd op een site van de GPD. Andere medewerkers van de afdeling hebben volgens het onderzoek niet ingelogd. Minister Donner van SZW heeft de resultaten van het integriteitsonderzoek naar mogelijk plichtsverzuim naar de Tweede Kamer gestuurd. In het onderzoek zijn meerdere medewerkers gehoord en is dataverkeer tussen 1 mei 2006 en 26 november 2007 onderzocht.
Het inloggen gebeurde deels met behulp van het wachtwoord van de GPD, hun vorige werkgever, later met een wachtwoord verkregen van een GPD-medewerker. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat in een aantal gevallen niet duidelijk is of medewerkers, onder wie een teamleider, op de hoogte waren van het feit dat werd ingelogd op een site van de GPD, dan wel dat het een besloten site betrof. De verklaringen zijn op dit punt niet eensluidend.
Volgens Donner hebben de medewerkers die inlogden het expliciete verbod bij SZW op het inloggen op niet-openbare sites overtreden. ‘Dit had niet mogen gebeuren en dat keur ik af. Tegelijkertijd stel ik vast dat geen sprake is van boze opzet.’ SZW besteedt substantieel en structureel aandacht aan integriteit, zowel via instructies als tijdens opleidingen.
Naast het integriteitsonderzoek heeft het Openbaar Ministerie de rijksrecherche op verzoek van SZW onderzoek laten doen naar mogelijke strafbare feiten. Op grond hiervan heeft het OM onlangs besloten de twee medewerkers van de afdeling Persvoorlichting te vervolgen voor medeplegen van computervredebreuk, het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een beveiligd computersysteem en vervolgens het opslaan van uit dit systeem verkregen gegevens. Hun teamleider wordt vervolgd omdat het OM vermoedt dat hij ervan heeft afgeweten; de verklaringen hierover in het interne onderzoek zijn niet eensluidend.
De drie betrokken voorlichtingsmedewerkers hebben eerst buitengewoon verlof gekregen en zijn inmiddels geschorst, omdat strafvervolging wordt ingesteld. Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken moeten nog nadere besluiten worden genomen over de medewerkers die het aangaat en voor zover nodig ook ten aanzien van de directie Communicatie.