Health Check en schoolfruit
Nederland is in grote lijnen tevreden met de 'Health Check'. Dit zijn voorstellen van de Europese Commissie voor de aanpassing van het Europees landbouwbeleid. De Health Check stond op de agenda van de Landbouw- en Visserijraad die op 21 januari in Brussel werd gehouden.
Eerste bespreking aanpassingen Europees Landbouwbeleid
De Europese landbouwministers spraken tijdens de Landbouw- en Visserijraad op 21 januari voor het eerst uitgebreid over de 'Health check'. Dit zijn de plannen voor de aanpassingen van het Europees Landbouwbeleid. De Europese Commissie presenteerde die plannen eind vorig jaar. Het gaat om een eerste discussieronde waarin ieder land zijn mening en wensen kenbaar maakte.
Nederland is in grote lijnen tevreden met de voorstellen van de Europese Commissie: meer markt, een gelijk economisch speelveld en meer aandacht voor landschap, natuur en milieu, voedselkwaliteit en voedselzekerheid en dierenwelzijn. Ook biedt de Health Check de mogelijkheid om de regels van het Europees Landbouwbeleid te vereenvoudigen en de administratieve lasten te verminderen.
De Nederlandse minister heeft een antwoord op de vraag voor wie we produceren. Voor de mond of motor, voor de tafel of de tank: "De voorkeur ligt bij voedsel, dus produceren voor de mond en de tafel. Daarvoor is actief beleid nodig. Ik verwacht daarvoor een Europees beleidskader."
Het komende half jaar komen de voorstellen van de Health Check regelmatig terug op de agenda van de Landbouwraad. Het is de bedoeling dat er in december een akkoord ligt over de aanpassingen van het Europees Landbouwbeleid.
Vereenvoudigingen voor inkomenssteun
Boeren krijgen Europese inkomenssteun als ze voldoen aan een aantal randvoorwaarden. Die voorwaarden heten 'cross-compliance'-voorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een milieuvriendelijke werkwijze, dierenwelzijnseisen of hygiënemaatregelen op het boerenbedrijf.
Er zijn voorwaarden die erg ingewikkeld zijn. Vandaar dat er al enige tijd wordt gesproken over vereenvoudiging van de regels en de controle daarop. Deze vereenvoudiging is ook voor Nederlandse boeren van belang. Zo moeten boeren nu hun land tien maanden in bezit hebben en/of gebruiken om in aanmerking te komen voor inkomenssteun. Dat wordt nu één peildatum: voor Nederland 15 mei. Als een boer op dat moment grond in gebruik heeft, kom hij of zij in aanmerking voor steun.
Ten tweede wordt er geen terugvordering meer gevraagd als die lager is dan honderd euro. Dan wegen de kosten voor de administratie niet op tegen de opgelegde korting. Als laatste wordt het mogelijk om inkomenssteun niet te korten bij een kleine overtreding. Minister Verburg was tevreden met het bereikte resultaat: "Op drie punten hebben we tastbare vereenvoudigingen kunnen bewerkstelligen waar ook Nederlandse boeren de vruchten van plukken."
Schoolfruit
Nederland is een groot voorstander van een 'schoolfruitprogramma' dat kinderen kennis laat maken met kwaliteitsgroenten en -fruit. Nederland is er géén voorstander van dat overschotten op incidentele wijze via scholen worden weggewerkt. Minister Verburg verwacht dat de Europese Commissie eind dit jaar een besluit neemt over het Europees 'schoolfruitprogramma'. Het schoolfruit zou dan in 2009 ingevoerd kunnen worden.
Visakkoord met Mauretanië
De Europese Commissie wil het akkoord met Mauretanië aanpassen. De Europese Unie heeft in 2006 een akkoord gesloten zodat Europese vissers kunnen vissen in de zee van Mauretanië. Maar nu blijkt dat er minder vis uit de zee wordt gehaald dan was verwacht.
Nederland heeft aangedrongen op behoud van het akkoord omdat het voor Nederlandse vissers belangrijke visgronden zijn én het akkoord voor Mauretanië een belangrijke inkomstenbron is. De Europese Commissie heeft toegezegd dat het akkoord flexibeler moet worden. Als er minder wordt gevangen, dan ook minder afspreken. Maar als er meer wordt gevangen moet dat ook mogelijk zijn. Natuurlijk moet dat dan wel binnen de ecologisch verantwoorde grenzen gebeuren.