Kidsweek Mediawijzer en Gouden Apenstaart
Je moet jongeren niet alleen wapenen tegen allerlei ongewenste uitingen op internet, maar je moet ze ook beschermen tegen zichzelf als ze echt actief iets op internet willen doen. Dat zei minister Rouvoet bij het in ontvangst nemen van de Kidsweek Mediawijzer. Tijdens dezelfde bijeenkomst overhandigde hij ook de Gouden Apenstaart aan de maakster van de website ‘Naar de Brugklas’.
Hartelijk dank mevrouw Swaab voor de krant. Ik vind het een heel goed initiatief van KidsWeek en de Stichting Mijn Kind Online om een dergelijke krant te maken. In de Kidsweek Mediawijzer staat een heleboel informatie over hoe je een website maakt, hoe je een online spelletje in elkaar zet, hoe je een filmpje op YouTube plaatst en nog veel meer.
Maar naast die meer technische informatie staan er, zag ik in de drukproef van de krant die ik mocht inkijken, ook meer inhoudelijke tips. Hoe maak je een goed filmpje met je mobiele telefoon, wat zijn de eventuele risico’s als je je gegevens op internet plaatst, wat mag je wel en niet plaatsen uit oogpunt van privacy, wat betekenen veelgebruikte digitale begrippen nu precies enzovoort.
Wat natuurlijk zéker niet mag, is wat ik vanochtend in de krant las: filmpjes op YouTube zetten van de mishandeling van een autistische jongen. Zoiets is zelfs zeer verwerpelijk. Dat de jongeren die de filmpjes hebben gemaakt en via internet hebben verspreid zich nu voor de rechter moeten verantwoorden wegens mishandeling, lijkt mij dan ook niet meer dan terecht.
En ik las ook een bijdrage van oud-journalist Henk Hofland over goede journalistieke gebruiken, als je van plan bent een verslag van een gebeurtenis op je eigen weblog of op een andere site te zetten. Zijn stuk is niet alleen leuk geschreven, het laat zien dat ook in het pre-computertijdperk kinderen al heel goed in staat waren krantjes of iets dergelijks te maken. Met primitieve middelen en met een zeer beperkte verspreiding – de Hofland Bode telde precies drie exemplaren – maar toch.
Kortom: de Kidsweek Mediawijzer is een krant geworden boordevol nuttige, leuke, leerzame informatie over alles wat met digitale media te maken heeft, althans als je daar als jongere mee aan de slag gaat. De initiatiefnemers willen op die manier de jeugd ‘mediawijs’ maken. Daarin zijn ze volgens mij niet alleen geslaagd, het is ook nog eens heel verstandig. Want veel jongeren hebben, stel ik mij zo voor, het voorbeeld van Esmee Denters voor ogen. Die is dankzij een eigen filmpje op internet nu wereldberoemd. Maar een foto of een filmpje kan je ook nog heel lang op een vervelende manier achtervolgen. En dat realiseert niet iedereen zich die op YouTube, MySpace of Hyves zijn of haar digitale sporen achterlaat.
Er wordt vaak gesproken over ‘veilig internetten’ door kinderen en daar sluit dit initiatief natuurlijk heel mooi op aan. De jongeren van vandaag worden wel eens omschreven als digital natives: de eerste generatie die niet beter weet dan dat er overal en altijd digitale media, ict en internet beschikbaar zijn. Deze digitalisering van de samenleving is in feite een bijzonder aspect van een gezonde en veilige leefstijl. Dat betekent dat jongeren anno 2008 moeten beschikken over de kennis, vaardigheden en ook de mentaliteit om zich bewust, kritisch en actief te kunnen bewegen in de digitale wereld.
Je moet jongeren dus niet alleen wapenen tegen allerlei ongewenste uitingen op internet, maar je moet ze ook beschermen tegen zichzelf als ze echt actief iets op internet willen doen. Daar ligt uiteraard ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor de ouders. Zij moeten weten wat hun kinderen op internet kunnen vinden en hoe ze hen daarbij het beste kunnen begeleiden. Deze speciale editie van KidsWeek kan daarbij een goed hulpmiddel zijn.
Een goede zaak ook dat de KidsWeek Mediawijzer via in elk geval NRC Handelsblad zal worden verspreid. En elke school kan gratis vijftien exemplaren krijgen. De krant zal dus, als het goed is, heel veel jongeren bereiken en dat juich ik uiteraard toe. Ik hoop dat zij de krant goed zullen lezen, want er staat veel wetenswaardigs in. Aan de vormgeving en de schrijfstijl kan het in elk geval niet liggen. Ik zal zeker mijn eigen kinderen op het bestaan van deze uitgave van KidsWeek wijzen en ik hoop dat andere ouders dat ook doen.
Dank u wel.
Gouden Apenstaart
Dames en heren, jongens en meisjes,
Het wordt voor kinderen steeds leuker op het internet. Die conclusie kunnen we denk ik na vandaag wel trekken. Er komen steeds meer websites beschikbaar die speciaal zijn gemaakt vóór kinderen en soms ook gemaakt dóór kinderen. En veel van die sites zijn niet alleen leuk en leerzaam door de informatie die erop te vinden is, maar ook omdat je iets kunt doén op zo’n site. Een quiz, een spelletje, een test: noem maar op.
Wat dat betreft heeft de jeugd van tegenwoordig het toch maar goed. Al zeggen natuurlijk alle volwassenen dat over de generaties na hen. Maar een feit is dat de kinderen van nu niet alleen het internet op kunnen, maar daar ook nog eens heel veel dingen kunnen vinden die speciaal voor hén zijn bedoeld. En steeds meer van die sites voor kinderen worden steeds aantrekkelijker, betrouwbaarder en gebruikersvriendelijker. Al valt er juist wat dat laatste betreft nog wel wat te verbeteren, heb ik van de jury van de Gouden Apenstaart begrepen. Een punt van aandacht voor met name de professionele websitemakers, lijkt mij.
Maar verder was de jury erg te spreken over de kwaliteit van de websites, zowel de sites die zijn gemaakt vóór als de sites die zijn gemaakt dóór kinderen. En omdat ik was gevraagd om de Gouden Apenstaart uit te reiken aan de beste site gemaakt door kinderen, heb ik natuurlijk zelf ook eens naar de drie genomineerde sites gekeken. Dat waren: Tweris, Naar de Brugklas en Mollol.
Het zijn drie heel verschillende sites, maar ik vond ze, eerlijk waar, alledrie heel goed gemaakt. Ze zijn leesbaar, leuk én leerzaam. Mijn complimenten dus voor alle jongens en meisjes die hebben meegewerkt aan de drie genomineerde websites. Maar er kan natuurlijk maar één winnaar zijn. En die ga ik nu bekendmaken. De Gouden Apenstaart voor websites gemaakt door kinderen gaat naar Els Bijsterbosch van de site ‘Naar de Brugklas’. Wil de maakster van deze site even naar voren komen? Dan kan ik haar de prijs overhandigen.