Rouvoet geeft startsein gesloten jeugdzorg
´Kinderen die behandeld moeten worden voor hun problemen horen thuis in een zorginstelling , niet in een omgeving waar een strafrechtelijk regime heerst´. Dat zei minister Rouvoet vandaag tijdens de start van de gesloten jeugdzorg in zorginstelling Rentray in Eefde.
Vanaf 1 januari 2008 zijn er twaalf voorzieningen voor gesloten jeugdzorg. Vijf justitiële jeugdinrichtingen (jji´s) zijn omgevormd tot gesloten jeugdzorgvoorziening, waaronder Rentray in Eefde. Zeven voorzieningen zijn nieuw, waaronder De Koppeling in Amsterdam en Jeugdzorg Extra in Den Haag.
De wijziging van de Wet op de jeugdzorg die op 1 januari 2008 in werking is getreden, maakt gesloten jeugdzorg voor jongeren met ernstige gedragsproblemen mogelijk. Zij kunnen uit huis worden geplaatst en worden behandeld in een gesloten setting. Met als doel het leven van de jongeren te stabiliseren en een eind te maken aan een eventuele crisissituatie. Ook wordt gewerkt aan een toekomstperspectief.
Volgens minister Rouvoet is met de komst van de gesloten jeugdzorg het aanbod van de jeugdzorg compleet; van ambulante hulpverlening tot en met gesloten jeugdzorg. Hij beschouwt de voorziening als laatste redmiddel voor de jongere, waarbij als uitgangspunt voor het verblijf moet gelden ‘zo lang als nodig en zo kort als mogelijk’.
Het gesloten karakter van de instelling werkt volgens Rouvoet twee kanten op: de samenleving wordt tegen de jongere beschermd, maar ook andersom. Als voorbeeld noemde hij meisjes die slachtoffer zijn geworden van loverboy’s. Terwijl het meisje haar leven op orde brengt en behandeld wordt, hoeft ze niet bang te zijn dat een loverboy de instelling binnen kan komen.
De minister stelde in zijn toespraak dat elk jaar naar schatting zo’n 2.500 jongeren voor gesloten jeugdzorg in aanmerking zullen komen. In 2010 zijn bijna 1.400 plaatsen beschikbaar. Naar verwachting is dat voldoende, omdat niet alle jongeren een jaar behandeld hoeven worden.
Per 1 januari 2009 worden nog twee justitiële jeugdinrichtingen omgevormd tot gesloten jeugdzorgvoorziening. In 2010 zal daarnaast aanvullend nieuw gesloten jeugdzorgaanbod zijn ontwikkeld.
De voormalige justitiële jeugdinrichtingen die gesloten jeugdzorgvoorziening zijn geworden:
Rentray in Eefde
OG Heldringstichting in Zetten
Icarus in Cadier en Keer
Jongerenhuis Harreveld, Alexandra in Harreveld
Het Poortje in Groningen, waaronder Doe(n) wat werkt
Daarnaast wordt gesloten jeugdzorg aangeboden in:
De Koppeling in Amsterdam
Hand in Hand in Alphen aan den Rijn en Harreveld
Paljas Plus in Oosterhout en Deurne
De Juiste Hulp van de Hoenderloo groep in Deelen
Jeugdzorg Extra in Den Haag
De Besloten Groep Horizon in Rotterdam
Moeder Kind huis in Zutphen