'Loonsomheffing voor kleine ondernemers'

Voor werkgevers met minder dan tien werknemers zou een loonsomheffing moeten komen. Dat scheelt hen een hoop administratieve lasten. Dat zei staatssecretaris Heemskerk 17 januari 2008.

Met een loonsomheffing hoeven werkgevers slechts één bedrag per bedrijf of per werknemer in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Dat kan een spectaculaire reductie van administratieve lasten en kosten betekenen.

Daarnaast pleit Heemskerk voor het verkorten van de doorbetalingstermijn voor kleine ondernemers bij ziekte. Hij zet de komende jaren stevig in op aanpak van administratieve lasten en wil daarin ook onderscheid maken tussen lasten voor grote en kleine ondernemers. ‘Het is de vraag of de regels voor de bakker om de hoek identiek zijn aan die van de multinational’.

Hij reageerde met zijn plannen op het onderzoeksrapport ‘Kleine ondernemers, hoge lasten’ dat in opdracht van het adviescollege toetsing administratieve lasten is uitgevoerd.
Daaruit blijkt dat de lastendruk voor kleine ondernemers de afgelopen tien jaar niet met een kwart is gedaald, zoals het kabinet had beoogd. De lasten om de onderneming te starten namen wel voldoende af, maar de structurele lastenverlichting bleef op negen procent steken.

In het onderzoek is nagegaan wat de administratieve lasten zijn van twee kleine ondernemers in de verschillende groeifasen van het bedrijf. De administratieve lasten van 2007 zijn vergeleken met die van 1998.
Eén van de aanbevelingen van de onderzoekers is dat toezichthouders gegevens over de ondernemers uitwisselen. Daaraan wordt al gewerkt door het kabinet. Andere conclusie is dat gemeenten minder eisen moeten stellen aan kleine ondernemers. Positief effect had de afschaffing van de Vestigingswet, waardoor ondernemers niet meer verplicht zijn hun diploma’s te tonen voordat zij kunnen starten.