Rijk en gemeente Arnhem pakken problematiek ’12-minners’ aan
Minister Ter Horst en de gemeente Arnhem werken vanaf vandaag intensief samen om de problematiek van zogenaamde 12-minners aan te pakken. Het gaat dan om risicojongeren onder de 12 jaar die opgroeien in een onveilige omgeving en risicovol gedrag vertonen. Minister ter Horst en burgemeester Krikke van Arnhem hebben de samenwerkingsovereenkomst maandag 14 januari ondertekend.
De maatregelen moeten ervoor zorgen dat risicokinderen onder de 12 jaar een effectieve aanpak op maat krijgen. De gemeente Arnhem ontwikkelt, samen met de politie Gelderland-Midden, Bureau Jeugdzorg Gelderland, Regio Arnhem en andere partners, een actieplan voor de aanpak van risicokinderen tot 12 jaar. In dit actieplan worden concrete acties en beoogde effecten benoemd en wordt bepaald wat de betrokkenheid en inzet is van de verschillende organisaties. Het gaat hierbij om:
- meer gerichte preventie;
- betere signalering van risicojongeren onder de 12 jaar;
- betere verwijzing naar de juiste organisatie;
- betere coördinatie van zorg en hulpverlening;
- knelpunten in de jeugdzorgketen wegwerken (preventief, jeugdzorg, justitieel).
Acties die de gemeente Arnhem onderneemt, zijn o.a.:
- de oprichting van het Regionaal Centrum voor Jeugd en Gezin (Regio Arnhem);
- meer aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte voor de jeugd;
- invoering van het signaleringprogramma Samen Starten, gericht op gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar;
- het verbeteren van de vroegsignalering op de basisscholen in Arnhem;
- het invoeren van de regionale Verwijsindex Risicojeugd;
- het uitbreiden van het Vangnet Jeugd om gesignaleerde risicogezinnen actief aan huis op te zoeken.
BZK ondersteunt samen met andere ministeries de gemeente Arnhem in de maatregelen. Voorbeelden zijn aanpassingen in wetgeving, informatie over effectieve methodes in de aanpak van 12-minners. Tijdens de uitvoering kunnen zich problemen voordoen die niet (alleen) lokaal opgelost kunnen worden waarbij het rijk oplossingen zal bieden. Knelpunten in de keten en het oppakken van de regierol door de gemeente vormen belangrijke aandachtspunten.
De overeenkomst maakt deel uit van een aantal projecten waarbij gemeenten knelpunten bij de uitvoering van het veiligheidsbeleid bij het rijk kunnen aangeven. Rijk en gemeenten maken vervolgens afspraken over hun inzet en mogelijke oplossingen. Eerder zijn overeenkomsten gesloten met de regio’s IJsselland en Noord-Holland Noord over de aanpak van alcoholmisbruik door jongeren. Binnenkort volgt een overeenkomst met de regio Gelderland-Zuid over de aanpak van risicojeugd.