Goede registratie van discriminatie noodzakelijk
Het ontbreekt aan een gedegen registratie van delicten die te maken hebben met discriminatie. Vanwege de lastige bewijsbaarheid komen discriminatiezaken waarvan aangifte is gedaan bij de politie, lang niet allemaal uiteindelijk ook voor de rechter. Als een zaak tóch voor de rechter komt, volgt relatief vaak een lagere straf dan geëist.
Dit zijn enkele conclusies van het onderzoek ‘Strafbare discriminatie’, over de strafrechtelijke handhaving van de discriminatiewetgeving in Nederland in de periode 2000-2005. Het onderzoek is in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie uitgevoerd door het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek geeft inzicht in de frequentie en de aard van de opgelegde straffen bij discriminatie, de daders en eventuele recidive. Het onderzoek is door minister van Justitie Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer aangeboden.
Reactie Justitie
Minister Hirsch Ballin van Justitie geeft in de reactie aan de Tweede Kamer aan dat er in de samenleving respect moet zijn voor iedereen. Discriminatie tast deze grondslag van onze rechtsstaat aan en moet worden bestreden door een combinatie van preventieve en repressieve maatregelen. Goede samenwerking tussen politie, het openbaar ministerie, lokaal bestuur en de antidiscriminatiebureaus is hierbij essentieel. Er worden regionale Discriminatie Overleggen ingesteld waarin de betrokken organisaties regelmatig de voortgang bespreken. De aanpak van discriminatie is prioriteit bij het openbaar ministerie. De nieuwe Aanwijzing discriminatie is 1 december dit jaar in werking getreden. Het plegen van een delict met een discriminatoir motief kan leiden tot een hogere strafmaat. Om een consequente toepassing te bevorderen zullen de beleidsregels extra onder de aandacht worden gebracht van de officieren van Justitie. Ook de politiekorpsen hebben aangegeven veel belang te hechten aan de voorzetting van de de aanpak van discriminatie.