Arbeidsinspectie ontdekt meer overtredingen van asbestregels
De Arbeidsinspectie heeft de afgelopen jaren meer overtredingen van asbestregels aan het licht gebracht. Bij sloop van gebouwen en verwijdering van asbest zagen de inspecteurs in meer dan de helft van de gevallen tekortkomingen. Eerder lag dit percentage op 40. Dit blijkt uit controles in 2005 en 2006 op ruim 1680 slooplocaties. De stijging van het aantal overtredingen kan deels komen door de gerichtere en uitgebreidere controles.
Asbest bevat vezels die kankerverwekkend zijn. Daarom is de toepassing van asbest sinds 1993 verboden en gelden er strenge regels voor verbouwen of slopen van gebouwen met asbest. Dit mag in de meeste gevallen alleen gebeuren door een gecertificeerd bedrijf en onder toezicht van een deskundige. Afval met asbest mag alleen gestort worden op speciale stortplaatsen. Daarvan zijn er
Overtredingen die de inspecteurs aantroffen, waren bijvoorbeeld dat de slopers aan de slag gingen zonder een goed werkplan tegen blootstelling aan de gevaarlijke vezels. Ook namen ze niet altijd genoeg maatregelen om de concentratie asbeststof zo laag mogelijk te houden of voerden ze het asbestafval niet direct in goed afgesloten verpakking af. Daarnaast werden de werkzaamheden niet altijd aan de Arbeidsinspectie gemeld. Dit is verplicht om de inspectie de kans te geven het werk te controleren.
Ook op drie kwart van de stortplaatsen waar asbesthoudend afval terechtkomt is iets mis. Werkgevers van de stortplaatsen onderschatten de risico’s op blootstelling aan asbest. Werknemers zijn bijvoorbeeld niet voorgelicht over de gevaren. Een aantal stortplaatsen doet te weinig om de concentraties asbeststof zo laag mogelijk te houden of om gebouwen en installaties stofvrij te houden. Inmiddels hebben de stortplaatsen de nodige verbeteringsmaatregelen genomen. De Arbeidsinspectie gaat daar binnenkort opnieuw kijken.
De Arbeidsinspectie blijft streng controleren, samen met de Inspectie Werk en Inkomen, de VROM-inspectie en de gemeentelijke milieudiensten. De controles richten zich vooral op de notoire overtreders. Ook is het de bedoeling dat brancheorganisaties actie ondernemen om te zorgen dat leden de regels beter naleven. Daarnaast gaat de Arbeidsinspectie nauwer samenwerken met de instellingen die certificaten afgeven aan aannemers en sloopbedrijven; doel hiervan is de pakkans te vergroten.