LNV start inspraak beleidsdraaiboek Afrikaanse paardenpest

Afrikaanse paardenpest is een dierziekte die nog nooit in Nederland is aangetroffen. Het is ook niet bekend hoe groot de kans is dat Nederland ooit getroffen wordt door deze exotische ziekte. Wel staat vast dat een uitbraak in Nederland grote maatschappelijke en economische gevolgen kan hebben. Het is dus belangrijk dat Nederland voorbereid is op een uitbraak van Afrikaanse paardenpest. Daarom heeft LNV vandaag het concept beleidsdraaiboek Afrikaanse paardenpest openbaar gemaakt.

Consultatie

Het concept beleidsdraaiboek is vandaag aangeboden aan de Sectorraad Paarden. Een grote groep andere betrokkenen krijgt het draaiboek begin 2008 toegestuurd. Daarnaast staat het draaiboek vanaf vandaag op de website van LNV.
Alle betrokkenen kunnen tot 1 mei 2008 hun suggesties en commentaar naar LNV toesturen. LNV zal deze reacties verzamelen en bekijken of het draaiboek aangepast kan en moet worden. Afhankelijk van de hoeveelheid en de inhoud van de reacties worden er ook bijeenkomsten over het draaiboek georganiseerd.

Afrikaanse paardenpest

Afrikaanse paardenpest is een virusziekte die wordt verspreid door kleine insecten (knutten). Vooral paarden zijn erg gevoelig voor het virus. Muilezels, ezels en zebra’s kunnen er ook ziek van worden. In uitzonderlijke gevallen raken ook olifanten en kamelen besmet.
De knut die in andere delen van de wereld paardenpest verspreidt, komt in Nederland niet voor. Het is echter niet bekend of de knutten die wel in Nederland voorkomen het paardenpestvirus kunnen verspreiden.

Europese bestrijdingsrichtlijn

Volgens de Europese bestrijdingsrichtlijnen is Afrikaanse paardenpest een bestrijdingsplichtige ziekte. Eén van de verplichtingen in de richtlijn is dat alle Europese lidstaten een rampenplan moeten hebben waarin staat wat zij gaan doen als de ziekte uitbreekt. Met het beleidsdraaiboek wordt aan deze verplichting voldaan.