Toespraak bij het uitreiken van de Koninklijke onderscheiding aan J.P. Teelen
Speech van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg, uitreiken Koninklijke onderscheiding aan J.P. Teelen, 12 december 2007.
Beste Jacques, dames en heren, Ik ben - als minister - niet eerder, zo laat een bijeenkomst binnengewandeld. Mijn excuses daarvoor, maar u kent het gezegde: ' hoe later op de avond, hoe schoner het volk'.
Ik doe het niet graag, op zo'n laat tijdstip inbreken in een bijeenkomst. En zeker niet tijdens de laatste officiële ledenvergadering van FloraHolland. Maar ik was in de buurt en ik zag het licht nog branden. En bovendien wil ik graag nog wat tegen Jacques Teelen zeggen.
Dames en heren, Als minister behoor je natuurlijk geen voorkeur uit te spreken voor een bepaald beleidsterrein binnen je portefeuille. Officieel doe ik dat dan ook niet, maar onder ons gezegd en gezwegen ben ik zeer gecharmeerd van de sierteelt en de glastuinbouw. Ik heb een aantal gesprekken met de sector gehad en ik heb er uitgebreid rondgekeken. Zo heb ik bijvoorbeeld de nieuwe onderzoekslocatie van Wageningen UR Glastuinbouw geopend.
Ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was. En ben. De mensen in de sector zijn gedreven, vol energie en voortdurend op zoek naar uitdagingen. En dat niet alleen voor een goedbelegde boterham: niet alleen voor de Profit. Maar ook Planet en People, ook de duurzame toekomst, staat hoog op het prioriteitenlijstje. Zo blijft de sector zich voortdurend vernieuwen op veel verschillende manieren.
Tijdens die bezoeken had ik de naam Jacques Teelen al een paar keer gehoord. En ik kwam zijn naam tegen in het dossier Greenports Nederland, in het dossier 'Flowers and Food' en tijdens de fusiebesprekingen tussen FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer. Ook heb ik hem in levende lijve al een paar keer ontmoet: tijdens het Captain's dinner, tijdens het jaarcongres van de VBN en natuurlijk tijdens de Pre Ride for the Roses, de fietstocht voor KWF Kankerbestrijding.
Jacques Teelen is dus geen onbekende voor me. Toch heb ik - voordat ik hier naar toe kwam - wel even zijn doopceel gelicht. En die eerste indrukken die ik van Jacques had gekregen - tijdens die werkbezoeken aan de sector, tijdens het lezen van de dossiers over Greenports en de fusie - bleken aardig te kloppen.
Misschien heeft u ooit gehoord van de uitspraak: 'Bloemen zijn langs elke weg te vinden, maar niet iedereen weet er een krans van te vlechten' . En aan die uitspraak moest ik denken, toen ik hier naar toe reed. Niet alleen omdat het met bloemen - en dus met Jacques Teelen - te maken heeft, maar ook omdat de achterliggende gedachte zo bij hem past.
Want Jacques Teelen is niet snel tevreden met een enkele bloem. Hij wil er graag een krans van vlechten. Er meerwaarde aan geven.
Een simpel voorbeeld: je kunt in je eentje veel bereiken, maar vaak nog veel meer, samen met anderen. En dus zocht Jacques Teelen naar samenwerking in de keten. En stond aan de wieg van de Stichting Milieu Programma Sierteelt, de stichting Uniforme Milieuregistratie, de Stichting FlorEcom, de Stichting FloriLog, het Platform MVO Sierteelt, Greenport Zuid-Holland, en zo kan ik echt nog 5 minuten doorgaan!
Een ander prachtig voorbeeld: Hij had - in 1990 - genoegen kunnen nemen met een enkele bloem: zijn Bloemenveiling Westland. Maar nee, al snel werden andere bloemen gevonden: Samen met Bloemenveiling Berkel werd gefuseerd tot Bloemenveiling Holland. In 2002 volgde een fusie met Bloemenveiling Flora. Wat later dat jaar werd de bloemenveiling van Veiling ZON in Venlo overgenomen. En recentelijk nog kwam het samengaan met Bloemenveiling Aalsmeer in het nieuws.
Maar Jacques Teelen is nog meer. Ik denk aan innovatie. Ook zo'n bloem die door zijn toedoen uitgroeide tot een prachtige krans. 'Om voorop te blijven lopen, dien je sneller te innoveren dan je concurrent', is een gevleugelde uitspraak van Jacques Teelen. Hij had al snel door dat het gevecht om de klant wordt gewonnen door diegene die kennis verder ontwikkelt en tegelijkertijd succesvol gebruikt. En hij heeft daar - met zeer veel succes - naar gehandeld.
Geroemd wordt Jacques Teelen om zijn scherpe blik, zijn analytisch vermogen en strategisch inzicht. Volgens heel wat mensen uit de sector is hij een van die bestuurders, die de tekenen des tijds vroegtijdig en goed verstaat en daar ook naar handelt. Of zoals de heer Dijkhuizen, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum het zegt: 'De heer Teelen is voor ons de verpersoonlijking van de innovatieve en wereldwijd toonaangevende bloemensector'.
Dames en heren, Die sierteeltsector is zijn lust en beslaat een groot deel van zijn leven. Maar gelukkig vond hij ook buiten de sector nog bloemen om kransen van te vlechten. Samen met zijn vrienden van de Rotary heeft hij bijdragen geleverd aan diverse goede doelen in het Westland. En bekleed hij talloze bestuurs- en adviesfuncties. Ik ga niet eens beginnen om die allemaal op te noemen.
Ik heb nog een belangrijke bloem vergeten. Ik noemde al even de Pre-Ride for the Roses. Jacques Teelen was in 2002 een van de initiatiefnemers om deze gesponsorde fietstocht te organiseren ten bate van KWF Kankerbestrijding. In de jaren daarna groeide de tocht uit tot een landelijk bekend fenomeen. Dit jaar mocht ik ook aan deze Pre-Ride deelnemen. We reden ruim 200 kilometer, van Vleuten naar Eelde in Groningen. Jacques kwam uit Naaldwijk en had ruim 320 kilometer in de benen. Petje af. Maar er is meer: deze hardwerkende bloem- en sierteelt mannen en vrouwen hebben bijna 200.000 € opgehaald. Dat is meer dan een vijfde van alle fietsers bij elkaar!
Beste Jacques Je begrijpt dat ik al deze loftuitingen, het benoemen van al je goede kanten en kwaliteiten, niet voor niets op een rijtje heb gezet. Het gegeven dat je van de bloemen die je vindt langs je levenspad, een krans weet te vlechten, is namelijk ook de Koningin niet ontgaan.
Het doet me dan ook enorm veel plezier om je te mogen melden dat het Hare Majesteit heeft behaagd je te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Ik wil je vragen om naar voren te komen, zodat ik je de versierselen kan opspelden.