Antwoorden op kamervragen van Fritsma en Agema over het door de GGD geven van korting op vaccinaties aan moslims

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2811336

14 december 2007

Antwoorden van minister Klink en mede namens de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, op kamervragen van de kamerleden Fritsma en Agema (PVV) over het door de GGD geven van korting op vaccinaties aan moslims (2070803860).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht “Moslims negeren rel om Mekka- prik? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u het dat de GGD korting geeft aan moslims die zich in het kader van hun bedevaart naar Mekka laten inenten tegen ziektes als hersenvliesontsteking?

Antwoord 2
Ik ondersteun dergelijke maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid van harte. Het is gebruikelijk dat GGD’en korting geven aan grote groepen reizigers die naar eenzelfde bestemming gaan. Reden voor de korting is dat er sneller en efficiënter kan worden gehandeld, omdat niet voor iedereen een individueel reisadvies dient te worden gegeven. Zo geven GGD’en bijvoorbeeld ook korting aan groepen studenten die een gezamenlijke studie reis maken.

Het risico voor het oplopen van een besmettelijke ziekte is groot bij een bedevaartplaats als Mekka. Grote groepen mensen uit de hele wereld ontmoeten elkaar, waardoor er een grotere kans bestaat op verspreiding van besmettelijke ziekten als buiktyfus, meningitis, difterie,
tetanus en polio. Ziekten kunnen door reizigers mee terug worden genomen naar het land van herkomst. Tegen deze achtergrond is het in het kader van de volksgezondheid van groot belang dat zoveel mogelijk bedevaartgangers worden gevaccineerd en dat daarmee besmettelijke ziekten onder landgenoten worden voorkomen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat deze bevoordeling van moslims onacceptabel is? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Nee, er is geen sprake van bevoordeling van moslims. Groepskortingen worden aan alle burgers van Nederland gegeven, ongeacht religieuze achtergrond. Zie antwoord 2.

Vraag 4
Deelt u voorts de mening dat de kortingsactie van de GGD een schending is van het principe van scheiding van kerk en staat? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Nee, er is geen sprake van schending van het beginsel van scheiding tussen kerk en staat. Met het geven van groepskorting laat een GGD zich niet in met de inhoud van de geloofsovertuiging of met de organisatie en inrichting van de geloofsgemeenschap.

Vraag 5
Realiseert u zich dat met deze actie weer het foute signaal aan moslims wordt gegeven dat ze meer rechten hebben dan anderen, en dat ze in Nederland altijd een streepje voor hebben? Vindt u het niet tijd worden om op te houden met het geven van dat foute signaal?

Antwoord 5
In antwoord 2 en 3 heb ik de juiste context geschetst van het verlenen van korting op vaccinaties aan Mekkagangers.

Vraag 6
Realiseert u zich ook dat niet-moslims, die voor inentingen wel het volle pond moeten betalen, zich terecht ergeren aan de voorkeursbehandeling van moslims door de GGD, en dat het meten met twee maten aan niet-moslims ook niet uit is te leggen?

Antwoord 6
Er is geen sprake van voorkeursbehandeling. Elke burger, ongeacht levensovertuiging, komt voor groepskorting in aanmerking indien aan de door de betreffende GGD gestelde voorwaarden wordt voldaan. Zie antwoord 2 en 3.

Vraag 7
Bent u bereid de kortingsactie van de GGD onmiddellijk in te trekken en de aan moslims reeds verleende korting met terugwerkende kracht terug te vorderen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 7
Nee, dit is niet mijn verantwoordelijkheid. GGD’en voeren in het kader van de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) de aan de gemeente opgelegde taken en verantwoordelijkheden uit. Reizigersvaccinaties vallen daar overigens niet onder, maar zijn een markttaak van de GGD waarmee inkomsten worden verworven.

1) http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article1784332.ece