Menusuggesties voor een toegankelijke samenleving

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/PO-2818520

11 december 2007

De CG-Raad heeft op 23 oktober j.l. een brief aan de leden van de vaste commissies voor EZ, VROM en VWS van uw Kamer gestuurd. Hierbij voldoe ik aan het verzoek om voor 12 december een reactie op deze brief te geven.
In de brief vraagt de CG-Raad “politiek en maatschappelijk aandacht voor de vanzelfsprekende behoefte van mensen met een beperking aan een actieve vrijetijdsbesteding, en de eisen die dat stelt aan de toegankelijkheid van de openbare ruimte, gebouwen en voorzieningen”. Er is met de menusuggesties gekozen voor een originele en aansprekende vorm.

Ten aanzien van het gehandicaptenbeleid is voor mij “gelijke behandeling” het centrale thema. Mensen met een beperking zijn mensen als ieder ander en hebben ook dezelfde wensen. De drempels in de samenleving zijn echter nog te vaak een onoverkomenlijke hindernis om ook daadwerkelijk deel te nemen. Deze drempels zijn vaak fysiek, maar er zijn ook veel sociale drempels.
Het slechten van deze drempels is een uitdaging met hoge prioriteit. Het vergt de bereidheid van de samenleving om drempels te voorkomen en daarnaast de instrumenten voor mensen met beperkingen om iets aan deze drempels te kunnen doen. In het Coalitieakkoord 2007 – 2011 heeft de uitbreiding van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte dan ook een belangrijke plaats gekregen. De eerste stap is de indiening geweest van het gecombineerde voorstel om wonen en primair onderwijs onder de werking van de wet te brengen. Ook het VN verdrag legt verplichtingen op, toegankelijkheid is ook in dit verdrag een centraal thema. Ik streef ernaar in deze kabinetsperiode te komen tot ratificatie van het verdrag.

De menusuggesties zijn duidelijk en de genoemde doelen zijn nastrevenswaardig. Het is mijn bedoeling u in het voorjaar van 2008 te informeren over de stappen die ik wil nemen om te komen tot gelijke behandeling van mensen met beperkingen. Hierin zal ik ingaan op de mogelijkheden tot verdere uitbreiding van de Wgbh/cz, de implementatie en goedkeuring van het VN-verdrag en het overige beleid in mijn portefeuille ten aanzien van versterking van de positie en participatie van mensen met beperkingen, inclusief het tijdpad om de doelen te kunnen verwezenlijken.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker