Lissabonstrategie werkt Nederland goed op koers
De Europese Commissie heeft op 11 december haar rapport over de voortgang van Lissabon gepresenteerd. Het rapport laat zien dat de Lissabonstrategie gunstig uitwerkt. Structurele hervormingen in de lidstaten hebben bijgedragen aan de huidige gunstige economische situatie, met een forse stijging van de economische groei en 6,5 miljoen extra nieuwe banen in de EU de laatste 2 jaar.
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken, de ‘Lissaboncoördinator’ in Nederland, is ingenomen met het rapport. “ Natuurlijk zijn we er nog lang niet: de voortgang verschilt per lidstaat en per beleidsterrein. Maar het rapport laat duidelijk zien dat de in 2005 herziene Lissabonstrategie werkt. De vraag is niet langer of er moet worden hervormd, maar hoe. Alle lidstaten hebben substantiële hervormingen doorgevoerd en de eerste resultaten zijn te zien. Kijk bijvoorbeeld naar de sterke stijging van de participatie van ouderen en vrouwen in de EU. De Lissabondoelen op deze terreinen komen echt binnen bereik. De kritiek dat de Lissabondoelstellingen totaal onrealistisch en onhaalbaar zijn, wordt hiermee gepareerd. Daarbij is het duidelijk dat lidstaten er steeds meer voor open staan om van elkaar te leren. Ook naar Nederland wordt door veel lidstaten gekeken. Het Nederlandse model voor de aanpak van administratieve lasten wordt nu in een meerderheid van lidstaten gebruikt. En Oostenrijk heeft met de ‘Innovationscheck’ de Nederlandse innovatievoucher overgenomen. Anderzijds heeft Nederland zich laten inspireren door bijvoorbeeld het Finse innovatieplatform en de Franse ‘poles de competivité’.”.
Het rapport van de Commissie bevat ook een oordeel over de voortgang per lidstaat. Nederland krijgt van de Commissie een goede beoordeling voor haar hervormingsbeleid. De voortgang in Nederland wordt beoordeeld als ‘significant’. Tegelijkertijd is duidelijk dat er ook in Nederland nog werk aan de winkel is. De Commissie wijst op het belang van verdere inspanningen op het terrein van arbeidsparticipatie en R&D en innovatie.