Blikschade? Zoek een parkeerplaats op!
Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat en Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars, hebben op maandag 10 december het startsein gegeven voor de campagne “Blikschade? Zoek een parkeerplaats op!”. Deze campagne spoort automobilisten aan om na een lichte aanrijding op de snelweg de rijbaan zo snel mogelijk vrij te maken en op een veilige parkeerplaats de schadeformulieren in te vullen.
Op de Nederlandse snelwegen vinden per jaar ongeveer 25.000 aanrijdingen plaats. Meestal betreft het alleen blikschade en vaak kunnen de betrokken voertuigen nog wel rijden. Toch blijven de ‘botspartners’ in veel gevallen op de rijbaan staan om de schadeformulieren in te vullen of om op de politie te wachten. Dat veroorzaakt of verergert files en verhoogt het risico op vervolgaanrijdingen. Wanneer er geen gewonden zijn en de auto’s kunnen nog rijden, is het verstandig dat de partijen na kort overleg ter plekke zo snel mogelijk samen doorrijden. Op een parkeerplaats, tankstation, of een andere rustige plaats kunnen ze dan de schadeformulieren invullen. Hiermee voorkomen zij onnodige vertraging voor het overige verkeer en bovendien is veiliger voor iedereen. De gedragslijn wordt ondersteund door een aangepast Europees Schadeformulier van de verzekeraars. In het nieuwe rijexamen (vanaf januari 2008) wordt de gedragslijn opgenomen in de examenstof.
Verkeer en Waterstaat en het Verbond van Verzekeraars willen met de campagne “Blikschade? Zoek een parkeerplaats op!” weggebruikers bekend maken met deze gedragslijn. Verzekeringsmaatschappijen zijn in praktijk heel goed in staat de aansprakelijkheid vast te stellen op basis van ingevulde schadeformulieren. Bij letsel, een complex ongeval of als tenminste een van de betrokken voertuigen niet meer kan rijden, blijft de aanbevolen gedragslijn: knipperlichten aan, jezelf veilig opstellen en het alarmnummer 112 bellen.
Onderdelen van de campagne zijn TV- en radiospots en een tekst op route-informatiepanelen van Rijkswaterstaat. Alle informatie over de campagne is te vinden op www.vananaarbeter.nl.
De campagne vindt plaats in het kader van het programma ‘Fileaanpak op de korte termijn’ van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (FileProof). In de periode 2006-2009 worden circa 50 maatregelen genomen, vaak in samenwerking met maatschappelijke partners. De maatregelen zijn gericht op het beperken van dagelijkse en incidentele files (bij aanrijdingen, wegwerkzaamheden e.d.) en op het verleiden tot ander gedrag.