Nederland gaat Europees koken
Onder suptermarkten in Nederland zijn 800.000 receptenboeken verspreid. Hierin staan 27 recepten uit de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het receptenboek samengesteld om aandacht te vragen voor vijftig jaar Europa. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van alle Nederlandse supermarkten, heeft het receptenboekje verspreid.
Door de open grenzen zijn er volop producten verkrijgbaar die vroeger alleen op vakantie werden gegeten. De kwaliteit is goed, want door Europese wetgeving voldoen alle producten aan de strengste normen. In het receptenboekje staan kleurrijke gerechten waarmee de consument zich ook in eigen keuken Europees kan uitleven en kan proeven van de verschillende smaken die Europa te bieden heeft. "De Europese Unie zal niet het eerste zijn wat in u opkomt als u in de supermarkt uw dagelijkse boodschappen doet. Toch heeft Europa een groot stempel gedrukt op alles wat u om u heen ziet als u in de winkel bent", aldus Klaas van den Doel, voorzitter CBL.
Naast de recepten bevat het receptenboek ook informatie over de geschiedenis van de Europese samenwerking. Voedselproductie heeft altijd centraal gestaan in de samenwerking tussen Europese lidstaten. Lag vroeger de nadruk vooral op kwantiteit, nu is er veel aandacht voor voedselkwaliteit en duurzaamheid. Dat betekent bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen in de teelt van gewassen en meer aandacht voor dierenwelzijn, behoud van landschap en een schoon milieu.
Het ministerie en het CBL hopen dat met het receptenboekje in de keuken, de consument inspiratie krijgt voor lekker eten uit alle windstreken. En tussen het koken door wordt Europa in hapklare en licht verteerbare porties opgediend.