Van Middelkoop wil vrouwenrechten samen aanpakken
Minister van Middelkoop wil samen met andere departementen de positie van vrouwen in post-conflictlanden verbeteren. Dat zei hij vandaag bij de ondertekening van het ´1325´-akkoord van Schokland.
Het is volgens Van Middelkoop belangrijk dat naast de Defensie-inzet, ook andere ministeries hiervoor voldoende civiele capaciteit en gender-deskundigheid beschikbaar stellen in voormalige conflictlanden.
In huidige conflictgebieden doet Defensie nu al het nodige aan verbetering van de positie en rechten van vrouwen. Van Middelkoop: “Nederlandse militairen die tijdens missies contacten leggen met civiele instanties en niet-gouvermentele organisaties (NGO’s), zoeken ook contact met vrouwen en vrouwenorganisaties.”
Omdat de lokale cultuur het in veel gevallen niet toelaat om vrouwen op dezelfde wijze te benaderen als mannen benut Defensie dikwijls de gezondheidszorg en het onderwijs om vrouwen te bereiken. De minister noemt enkele voorbeelden: “Defensie ondersteunt op dit moment in Uruzgan de vrouwenvleugel van het hospitaal in Tarin Kowt en een opleiding voor vroedvrouwen. Het blijkt dat deze projecten door Afghaanse vrouwen als steun in de rug worden ervaren.”
Daarnaast hecht Defensie eraan aandacht te schenken aan vrouwen in geüniformeerde beroepen in post-conflictlanden. Bijvoorbeeld in Burundi, waar de Koninklijke Marechaussee de weerbaarheidstraining voor vrouwelijke politieagenten ondersteunt.
De 1325-resolutie, is een vervolg op het Akkoord van Schokland dat in juni tot stand kwam. Het gaat over de aanpak van geweld tegen en de positie van vrouwen in conflictgebieden. De ondertekenaars vandaag waren de ministers Van Middelkoop van Defensie, Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking, Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en 15 maatschappelijke organisaties.