Antwoorden op kamervragen van Agema over de grote en voortdurende groei van de wachtlijsten in de jeugdzorg
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DJB-K-U-2815350
4 december 2007
Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister voor Jeugd en Gezin over de grote en voortdurende groei van de wachtlijsten in de jeugdzorg.
Vraag 1
Bent u bekend met de cijfers die 8 november 2007 gepresenteerd zijn door de MO-groep over de groei van de wachtlijsten jeugdzorg? 1)
Antwoord 1
Ja
Vraag 2
Onderschrijft u deze groei? Kunt u een meerjaren raming geven van het totale aantal kinderen dat jaarlijks een beroep doet op jeugdzorg?
Antwoord 2
In het kader van de uitwerking van de nieuwe financiering voor de provinciale jeugdzorg is aan het SCP gevraagd een model te ontwikkelen waarmee de vraag naar jeugdzorg geraamd kan worden . Factoren die de vraagontwikkeling bepalen bestaan onder andere uit sociale, economische en demografische variabelen. Het ramingsmodel wordt gezamenlijk vastgesteld door het programmaministerie voor Jeugd en Gezin (J&G) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het model komt in 2008 beschikbaar tbv de financiering voor de provinciale jeugdzorg voor 2009.
Zoals ik tijdens het Algemeen Overleg met u op 13 november jl heb toegezegd, wordt u in de zomer van 2008 verder geïnformeerd over het ramingsmodel voor de provinciaal gefinancierde jeugdzorg.
Vraag 3
Deelt u de mening dat de overheid de afgelopen periode de structurele groei van de vraag naar jeugdzorg voornamelijk met incidentele financiering heeft opgevangen? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 3
In de brief aan de Tweede Kamer met mijn reactie op het rapport van het Onderzoeks- en Verificatiebureau van de Tweede Kamer (Wachtlijsten in de jeugdzorg: een analyse), heb ik aangegeven dat de afgelopen periode een heel aantal activiteiten en initiatieven in gang is gezet die onder andere bijdragen aan de aanpak en het voorkomen van de wachtlijsten in de jeugdzorg en de verbetering van de wachtlijstgegevens.
Deze brief bevat tevens een overzicht van de extra middelen t.b.v. de provinciaal gefinancierde jeugdzorg voor de periode 2007-2011. Uit dat overzicht blijkt, dat naast een aantal incidentele aanvullingen van de middelen voor de provinciaal gefinancierde jeugdzorg, de afgelopen periode ook structurele extra middelen zijn toegekend. Voor een uitgebreid overzicht van deze middelen, verwijs ik naar de betreffende passage in de OVB-brief.
Vraag 4
Deelt u voorts de mening dat dit steeds weer opnieuw wachtlijsten tot gevolg zal hebben en dat dit onwenselijk is? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 4
Niet alleen via verstrekken van financiële middelen, maar ook met het inzetten van een aantal trajecten, zoals ik die in mijn beleidsprogramma Alle kansen voor alle kinderen heb aangegeven, richt ik mij op een structurele en robuuste aanpak van wachtlijsten. Trajecten gericht op professionalisering, verbetering indicatiestelling, aanpak doelmatigheid in de jeugdzorg, zijn voorbeelden van deze ingezette activiteiten. Ook preventieve beleidsinvesteringen, zoals de Centra voor Jeugd en Gezin, zijn hier voorbeelden van.
Verder moet het traject om te komen tot een nieuwe financieringssystematiek voor de provinciale jeugdzorg zorgen voor een doelmatige inzet van middelen. De nieuwe financieringssystematiek zal daardoor ook helpen om de wachtlijsten te voorkomen. Daarnaast is de aanpak van ervaren regeldruk en onnodige bureaucratie gerelateerd aan de wachtlijstproblematiek. Onderdeel hiervan is de verbetering van de beleids- en verantwoordingsinformatie voor de jeugdzorg.
Al deze trajecten dragen daarmee bij aan een structurele aanpak en het voorkomen van de wachtlijsten.
Vraag 5
Deelt u tenslotte de mening dat wachtlijsten in de jeugdzorg net zo onwenselijk zijn als wachtlijsten voor de brandweer?
Antwoord 5
Zie antwoord vraag 4.
Vraag 6
Wilt u deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg over de jeugdzorg op
13 november a.s.?
Antwoord 6
Tijdens het AO van 13 november heb ik u aangegeven dat u de antwoorden op deze vragen niet voor het AO heeft ontvangen, vanwege het korte tijdsbestek.
1) MO-groep, Jeugdzorg: Groei-cijfers Jeugdzorg, 8 november 2007