Zekur-polis Univé
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
21 november 2007
Z/M-2815302
Maandag 19 november heeft zorgverzekeraar Univé de Zekur-polis gepresenteerd. In het ordedebat van 20 november heeft het lid Kant naar aanleiding daarvan om een brief van mij gevraagd. In deze brief licht ik mijn reactie op het initiatief toe.
We hebben al eerder gezien dat het nieuwe zorgstelsel leidt tot nieuwe vormen van polissen. Dat is onderdeel van de innovatie en klantgerichtheid die met het stelsel beoogd wordt. De Zekur-polis van Univé is daar ook een voorbeeld van. Het is een verzekering waarin een beperkt aantal zorgaanbieders gecontracteerd is. Gerichte zorgcontractering is van belang voor de ontwikkeling van het zorgstelsel en kan zowel de doelmatigheid, de kwaliteit als ook de keuzevrijheid bevorderen. Het geeft de consument de mogelijkheid zowel op prijs (lage premie) als inhoud te kiezen. Het is goed dat verzekeraars zich (kunnen) onderscheiden binnen de publieke randvoorwaarden.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet toe op naleving van die wettelijke voorwaarden, zoals de zorgplicht, kwalitatief goede zorg, toegankelijkheid (acceptatieplicht) en heldere polisvoorwaarden. De NZa heeft geconstateerd dat de Zekur-polis aan de spelregels voldoet. Omdat er sprake is van selectieve contractering heeft de NZa extra gesprekken met de verzekeraar gevoerd en extra achtergrondinformatie opgevraagd om te kunnen vaststellen dat de zorgplicht wordt nageleefd. De NZa is tot de conclusie gekomen dat de zorgplicht voldoende wordt nageleefd, de selectieve contractering doet daar niet aan af.
De NZa heeft geeist dat Univé bij introductie van de polis duidelijk zou maken welke aanbieders gecontracteerd zijn. Op die manier weten verzekerden waarvoor zij kiezen en op welk ziekenhuis of huisarts zij aangewezen zijn. Wie een ruimer zorgaanbod wil, kan kiezen voor een andere verzekering. Hiernaast heeft de verzekerde bij de Zekur-polis de mogelijkheid om ook gedurende het jaar op te zeggen, mocht de polis niet bevallen.
Ik ben van mening dat de Zekur-polis de solidariteit niet aantast. Een scherpe premie vergroot de betaalbaarheid, ook voor mensen met lage inkomens. Hiernaast zijn de zorgplicht en de acceptatieplicht onverkort van toepassing. Dit betekent dat iedereen zich voor deze verzekering kan aanmelden en iedereen die zich aanmeldt recht heeft op alle zorgaanspraken uit het basispakket (uiteraard voor zover dat medisch nodig is). Daarom vind ik ook niet dat er sprake is van een uitgeklede polis. Alle aanspraken uit de basisverzekering zijn erin opgenomen. Tot slot wijs ik er op dat de zorgtoeslag gebaseerd blijft op de gemiddelde premie.
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport