Ruim 1,2 miljoen voor internationale cultuurprojecten
Minister Plasterk (Cultuur) en staatssecretaris Timmermans (Europese zaken) stellen 1.289.622 euro beschikbaar voor 4 internationale cultuurprojecten. Dit geld komt uit het HGIS cultuurbudget (Homogene Groep Internationale Samenwerking) De HGIS gelden zijn bedoeld voor intensivering van internationale culturele samenwerking. In totaal bedraagt het HGIS-Cultuurbudget in 2007 ruim 8 miljoen euro .
De volgende projecten hebben subsidie gekregen:
- De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam; ‘Afghanistan, de teruggevonden schatten’ krijgt 150.000 euro voor een tentoonstelling waarin kennisgemaakt kan worden met de rijke cultuur van Afghanistan en positieve aandacht voor het land Afghanistan wordt gegenereerd.
- Centrum Internationale Erfgoedactiviteiten; ‘Database Gemeenschappelijke Cultureel Erfgoed’ krijgt 844.032 euro om een interactieve database van activiteiten en experts te ontwikkelen op het gebied van het gemeenschappelijk cultureel erfgoed . In de eerste plaats zal informatie worden opgenomen van de prioriteitslanden van het GCE-beleid namelijk: Indonesië, India, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Ghana, Brazilië, Suriname en Rusland.
- Museum Het Rembrandthuis; ‘Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap’ krijgt 160.000 euro om in samenwerking met het J. Paul Getty Musuem in Los Angeles een in kunsthistorisch opzicht interessante tentoonstelling te organiseren van circa 100 tekeningen, aquarellen, gravures en boeken, afkomstig uit vermaarde collecties in Europa en de Verenigde Staten, vervaardigd door Maria Sibylla Merian (1647-17170) en haar dochters Johanna Helena en Maria Dorothea. Als vrouw, wetenschapper, uitgever en wereldreiziger in de zeventiende eeuw – die lange tijd in Suriname verbleef – heeft haar werk de potentie een breed publiek te bereiken.
- Museum Valkhof Nijmegen; ‘Luxe en decadentie’ krijgt 135.590 euro om in nauwe samenwerking met het Museo Archeologico Nazionale in Napels, de archeologische dienst van Pompeii en een internationaal samenwerkingsverband van museum Valkhof en drie Duitse musea een tentoonstelling te organiseren over de Romeinse ‘upperclass’ in de Eerste eeuw voor Christus. Door het aansprekende onderwerp en de bijzondere kwaliteit van de objecten heeft de tentoonstelling de potentie een groot publiek te bereiken.