Ministerie van Justitie start campagne ‘Ik draag geen wapen’Wapendrager denkt veilig te zijn
Het ministerie van Justitie start vandaag de campagne ‘Ik draag geen wapen’. Uit onderzoek blijkt dat jongeren een wapen dragen omdat zij zich dan veiliger voelen. Met de campagne wil het ministerie jongeren ervan bewust maken dat een wapen geen veiligheid biedt maar gevaarlijk is voor henzelf en eerder leidt tot onveilige situaties. BNN tv-presentator Filemon Wesselink, jongeren en minister Hirsch Ballin van Justitie hebben vandaag het startsein gegeven voor de campagne in discotheek Brothers in Bunnik.
Nederland werd de afgelopen weken opgeschrikt door verschillende incidenten waarbij een wapen werd gebruikt. Uit onderzoek dat Intomart GfK in opdracht van het ministerie van Justitie heeft uitgevoerd, blijkt dat jongeren een wapen dragen omdat ze zich dan veiliger voelen, terwijl het dragen van een wapen eerder leidt tot onveilige situaties. Een wapen biedt dus schijnveiligheid. Wapens die jongeren dragen zijn divers; van een mes, boksbeugel tot aan een knuppel. Maar ook een busje deo, nagelvijl of sleutelbos kunnen dienst doen als wapen.
Het ministerie van Justitie wil dat het wapenbezit afneemt en start daarom vandaag de campagne ‘Ik draag geen wapen’. De campagne is in samenwerking met jongeren tot stand gekomen. Door ervaringen uit te wisselen, moeten jongeren van 15 tot 20 jaar ervan bewust worden dat het dragen van een wapen een gevaar is voor je eigen veiligheid. Het lokt agressie uit en je kunt iemand of juist jezelf verwonen. Het campagnesymbool is daarom een mes in de vorm van een boemerang; als je een wapen draagt, krijg je dit vroeg of laat terug. De campagne ‘Ik draag geen wapen’ van het ministerie van Justitie start op 19 november en bestaat uit een radiocommercial die wordt ingesproken door de winnaar van het beste statement “ik draag geen wapen omdat…”, een tv-commercial, website www.ikdraaggeenwapen.nl, banners, msn, posters in horeca en op straat en een tour door Nederland van de DisArm Dolls.