Drankgebruik jongeren aan banden
Minister Rouvoet, kunt u vertellen wat de belangrijkste maatregelen zijn die hier zojuist zijn gepresenteerd?
Rouvoet: Het is een algemene brief over alcoholbeleid waarbij we een stevige inzet willen formuleren met name gericht op jongeren. Daar ligt een belangrijk accent van deze brief. Dat is ook nodig, omdat het in Nederland nog steeds zo is dat jongeren te vaak te veel drinken en zeker ook te vroeg beginnen met drinken, 12, 13-jarigen die het heel normaal vinden om af en toe een pilsje te drinken.
Ouders die daar soms geen problemen mee hebben. Voor jongeren is dat buitengewoon schadelijk voor hun ontwikkeling, de hersenontwikkeling met name, dat levert blijvende schade op. Dus een stevig pakket maatregelen om daar een einde aan te maken.
Er is een behoorlijke nadruk komen te liggen op de gemeenten in de behandeling van het alcoholprobleem. Waarom is daarvoor gekozen, en niet landelijk?
Ter Horst: Omdat wij er vanuit gaan dat de gemeenten het meest goed zijn ingesteld om aan die alcoholproblematiek wat te doen. Zij kennen de problematiek ook, ze worden er regelmatig mee geconfronteerd, en het lijkt ons de meest effectieve weg om gemeenten instrumenten te geven, en niet dingen van bovenaf, dus landelijk, te regelen.
Zijn de gemeenten daar voldoende voor uitgerust?
Nou, op dit moment nog niet. Maar daarom gaan we daar ook veranderingen in aanbrengen. Burgemeesters krijgen de mogelijkheden om supermarkten en slijterijen, etcetera, waar drank wordt verkocht aan te pakken wanneer zij drank verkopen aan jongeren onder de 16 jaar.
Die mogelijkheid hebben ze nu nog niet, die gaan ze krijgen. Dat is een van de belangrijke maatregelen. Daarnaast zullen we 15 pilots in Nederland doen waarbij 15 gemeenten toezicht gaan uitoefenen dat nu nog door de Voedsel en Waren autoriteit wordt uitgevoerd.
En wij gaan er ook vanuit dat waar ze dan twee toezichthouders krijgen 33 dat ze dat ook intensiever kunnen doen dan nu het geval is.
Is het de bedoeling dat straks ook de Breezers uit de supermarkt verdwijnen?
Rouvoet: Dat is een van de onderwerpen die in de brief behandeld worden. We willen heel graag dat die zoete mixdrankjes waarvan
de Breezers de bekendste zijn dat die niet meer zo gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar zijn voor jongeren. Nu kun je naar een supermarkt gaan en voor nog geen euro heb je al een Breezer te pakken, en controle is er nauwelijks op. Dat is echt een slechte zaak.
Ter Horst: We gaan in ieder geval het bezit van alcohol onder de 16 jaar, gaan we strafbaar stellen. Dat is ook nog een van de, verwachten wij, meest effectieve maatregelen. Maar wij hebben er voor gekozen om 16 jaar als grens te houden, omdat nu het toezicht onder de 16 jaar nog niet adequaat genoeg is.
Dus we hebben gezegd, laten we nou eerst gaan controleren dat jongeren onder de 16 niet drinken en daar goede controle op houden en dan misschien in een latere fase, als dat aan de orde zou zijn
en gewenst is, kunnen we naar die grens van 18 jaar kijken.
We bieden wel de mogelijkheid aan gemeenten om in bijzondere gevallen, dus dat zullen voornamelijk openbare orde overwegingen zijn om de leeftijdsgrens van 16 naar 18 te verhogen.