Campagne ‘Nederland tegen terrorisme’ legt nadruk op voorkomen radicalisering

Vandaag begint de nieuwe campagneperiode van ‘Nederland tegen terrorisme’ waarin de nadruk ligt op het voorkomen van radicalisering. Daartoe wordt het werk van drie groepen professionals in beeld gebracht die te maken kunnen hebben met radicalisering onder jongeren; leraren, jongerenwerkers en wijkagenten.

Terroristen worden niet geboren; terroristen worden gemaakt. En juist jongeren kunnen vatbaar zijn voor radicaliseringsprocessen en rekrutering. Jongeren voelen zich soms onbegrepen en zijn op zoek naar hun eigen identiteit. Deze zoektocht kan mogelijk leiden tot terroristisch gedachtegoed. Niet elke radicaliserende jongere wordt een terrorist, maar elke terrorist is wel begonnen met radicale gedachten. De campagne ‘Nederland tegen terrorisme’ gaat over het voorkomen van terrorisme én daarmee ook over het voorkomen van radicalisering.

Centraal in de eerdere campagneperiodes van ‘Nederland tegen terrorisme’ stonden de diverse professionals die ieder op hun eigen wijze een bijdrage leveren aan terrorismebestrijding in Nederland. Nu het gaat over het voorkomen van terroristische ideeën, worden drie groepen professionals in beeld gebracht, die te maken kunnen hebben met radicalisering onder jongeren. Dit zijn de leraren, de jongerenwerkers en de wijkagenten. Via advertenties, en televisie- en radiospots wordt de rol van deze professionals zichtbaar gemaakt.

Daarnaast is de website www.nederlandtegenterrorisme.nl uitgebreid met nieuwe informatie voor mensen die werken met jongeren. Hier zijn ook thematische lesmaterialen te vinden die zijn ontwikkeld door deskundige organisaties. Het doel van deze lesmaterialen is om iedereen die werkt met jongeren te ondersteunen in het aangaan van gesprekken in de klas en met jongeren over de thema’s terrorisme en radicalisering. Tot slot is op de website ook het geïllustreerde internetspel 'Zestien Miljoen Rechters' te spelen, waarin spelers drie cases krijgen voorgelegd die gaan over terrorisme en radicalisering.