Minister-president Balkenende geeft op de Dag van Respect (15 november) het startschot voor de maatschappelijke stage.

Voorafgaand aan de startmanifestatie bezoeken de minister-president en staatssecretaris Van Bijsterveldt de VMBO-praktijkschool Accent Praktijkonderwijs Delfshaven.

Balkenende: De dag van respect is een dag waarop we tegen elkaar zeggen. Hoe gaan we eigenlijk met elkaar om in dit land? Wat betekent fatsoen? Wat betekent normaal omgaan met elkaar? Wat kunnen mensen voor elkaar betekenen, niet alleen aan jezelf denken. Jezelf in de ander kunnen verplaatsen. Dat is het wezen van de dag van respect. En het mooie is met de maatschappelijke stage, het gaat erom dat jonge mensen weten wat in de samenleving gebeurt. Mensen van verschillende leeftijdsgroepen met elkaar in verband brengen. Wat kan vrijwillige inzet voor anderen betekenen. Dat je niet alleen bezig bent met je studiepunten of je eigen opleiding maar dat je ook iets voor anderen wilt betekenen. Dus in die zin is er een hele goede samenhang tussen de dag van respect en de maatschappelijke stage.

Balkenende: We gaan gauw beginnen. Doe jij iets aan vrijwilligerswerk? Vertel eens wat doe jij dan?

Leerling: Ik loop stage bij een bejaardentehuis.

Balkenende: Wat leuk, wat doe je in dat bejaardentehuis?

Leerling: Daar moet ik mensen computerles geven. Oude bejaarden die het niet snappen.

Balkenende: Is dat lastig? Toen ik op school zat had je dat soort dingen allemaal nog niet. Een stage is wat je tegenwoordig wel ziet.

Leerling: Een groep was bezig met schoonmaken, de tweede groep was bezig met de kassen enzo.

Balkenende: Dat was gewoon kijken hoe boeketten gemaakt worden, de aanvoer van bloemen, dat soort dingen.

Balkenende: Wat vind je overigens van het idee van een stage? Leuk idee, goed idee "de maatschappelijke stage? Als je nu zelf mocht kiezen? wat zou je dan het liefste doen voor een stage?

Leerling: Kraamverzorgster.

Balkenende: En ik merk overal dat iedereen het leuk vindt om te doen gewoon weten wat er in een bedrijf of een instelling gebeurt. Het kabinet heeft gezegd: wij willen heel graag werk maken van die stages omdat we denken dat het goed is voor de leerlingen zelf. Het is voor de samenleving goed. Het is een kwestie van omgaan met elkaar. Het heeft te maken met kunnen leren wat er overal speelt en de instellingen kunnen veel aan jullie hebben. Ik denk dat ik misschien wel naar een of een sportvereniging of misschien een keer een jeugdgevangenis gewoon om eens te horen wat er allemaal gebeurt. Dus dat zijn dingen die ik heel leuk zou vinden.