Gastles staatssecretaris Bijleveld over respect
“Je mag geen spullen kapot maken en ruiten inslaan. Je mag niet doorgaan als iemand zegt dat je moet ophouden. Je mag geen ruzie maken. Je mag een politieagent niet slaan of naar hem spugen", vertelden leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Prins Constantijnschool in Goor aan de staatssecretaris. Zij was donderdagochtend te gast op die school om les te geven in het kader van de Dag van Respect. Tijdens de gastles hielpen de kinderen het ministerie een handje bij de landelijke normstelling, een maatstaf over wat wel en niet mag in de omgang met mensen met een publieke taak.
“Respect betekent dat je goed omgaat met elkaar. Het betekent ook dat ik iedereen een hand geef, zoals ik dat ook doe aan het begin van een vergadering op het ministerie,” vertelt staatssecretaris Bijleveld aan het begin van haar gastles. Hoe jong de kinderen ook nog zijn, ze hebben bijna allemaal wel ervaringen van respectloos gedrag. Een jongen vertelt: “ik was naar huis aan het fietsen, toen ik werd achtervolgd door een paar jongens. Toen ben ik maar veel sneller gaan fietsen.” “Mijn broer heeft een jongen in zijn voetbalteam die iedereen pest; hij duwt ook steeds de anderen in de bosjes,” vertelt een meisje. En zo komen er ook allerlei verhalen over dingen die hun ouders, broers, zussen of zijzelf hebben meegemaakt. Het thema ‘Geweld eindigt waar respect begint’ maakt heel wat los bij de kinderen.
Natuurlijk vertellen de leerlingen van 9, 10, 11 en bijna 12 jaar ook over wat zij verstaan onder respect. “Respect is troosten als er iets verkeerd is gegaan. Het is iemand op school helpen als diegene iets niet snapt of er niet uitkomt. Respect is ook rekening houden met elkaar, dus bijvoorbeeld ouderen of zwangere vrouwen vóór laten gaan. Het is ook praten als iemand verdrietig is; aandacht besteden aan elkaar.” En op het bord heeft de juffrouw nog meer geschreven over wat respect is: complimenten geven, belangstelling tonen, waarderen, luisteren en nog veel meer. De staatssecretaris complimenteert de kinderen over wat hebben bedacht over wat respect allemaal is en vertelt over wat zij doet als het gaat om respect.
Maar voor wie hebben de kinderen dan respect? Natuurlijk voor de juffrouw, “want zonder juf leer je niets” en “ze kan zo goed uitleggen”. Maar ook voor de politie, brandweer, ziekenhuizen en artsen, Koningin Beatrix, premier Brown van Engeland en Robin van Persie is er respect. “Ik heb respect voor mijn opa, omdat hij zo veel goede dingen doet in de kerk en iedereen helpt,” zegt een jongen. Verder is er respect voor organisaties als het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace. Natuurlijk ontbreken de ouders, broers, zussen en klasgenoten ook niet in het rijtje.
Tegen het einde van de les het einde bespraken de kinderen wie hen zou moeten respecteren. Daarbij waren de kinderen het eigenlijk allemaal met elkaar eens: ouders en familie, “want bij hen kun je altijd terecht”. Met een groepsfoto en een BZK-tasje als cadeau werd de gastles afgesloten. En daarna begon het partijtje voetbal op het schoolplein, mét respect voor de bal en elkaars ledematen.