Onderzoek naar gedeeltelijke vergoeding woordblindheid
Minister Klink onderzoekt of de kosten van ernstige dyslexie (woordblindheid) bij kinderen uit groep 4 kunnen worden vergoed.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Klink vandaag dat hij gaat onderzoeken of en hoe ernstige dyslexie financieel per 1 januari 2009 gedekt kan worden. Het gaat dan om de diagnostiek en de behandeling. Volgens hem biedt ‘een tijdelijke subsidieregeling tot 2011 hiervoor de ruimte’.
Advies
Met dit voornemen reageert de minister – mede namens staatssecretaris Dijksma van onderwijs, op het eerder dit jaar verschenen rapport ‘Dyslexie: van zorg verzekerd?’. Hierin adviseert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) de diagnostiek en behandeling van dyslexie te vergoeden voor kinderen uit groep 4 van de basisschool. In het algemeen wordt in deze groep bij kinderen dyslexie gesignaleerd.
De minister stelt als voorwaarde dat scholen een maximum aantal kinderen mogen verwijzen. Ook mogen alleen kinderen met ernstige dyslexie aanspraak maken op de regeling. Over het exacte bedrag van de subsidie kan de minister nog niets zeggen. Dit wordt pas duidelijk bij het opstellen van de begroting voor 2009.