Maatschappelijke Stage: Samen leven kun je leren
De maatschappelijke stage wordt gefaseerd ingevoerd, zodat in 2011 alle leerlingen in het voortgezet onderwijs tijdens hun middelbare schooltijd verplicht een maatschappelijke stage volgen.
Vanaf 2011 moeten alle scholen over een invoeringsplan voor de maatschappelijke stage beschikken. In schooljaar 2011/12 wordt de maatschappelijke stage wettelijk verplicht. Op voorstel van staatssecretaris van Bijsterveldt is de Ministerraad vandaag akkoord gegaan met het plan voor de invoering van de maatschappelijke stage.
Het plan van aanpak is een uitvoering van het regeerakkoord, waarin staat dat leerlingen tijdens hun opleiding een maatschappelijke stage moeten gaan volgen. De maatschappelijke stage biedt jongeren de gelegenheid om tijdens hun middelbare schooltijd kennis te maken met en bij te dragen aan de samenleving.
Leerlingen, scholen en stagebieders krijgen veel vrijheid om de stage in te vullen. Maar het volgen van een stage is niet vrijblijvend. Het volgen van een maatschappelijke stage van minimaal 72 uur wordt een voorwaarde voor het behalen van een diploma.
Het kabinet kiest voor maatschappelijke stage vanuit het motto: Samen leven kun je leren. Bij de voorbereiding van dit plan is uitvoerig gesproken met vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen, maatschappelijke en bestuurlijke organisaties, gemeentelijke, provinciale en landelijke overheidsorganisaties en jongeren. Veel van deze partijen, waaronder ook het bedrijfsleven hebben de afgelopen periode aangegeven een bijdrage te willen leveren aan de maatschappelijke stage.