Broos van Erp Prijs 2007
Speech staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken ter gelegenheid van de uitreiking van de Broos van Erp Prijs, 23 oktober 2007, Media Plaza, Utrecht.
Dames en heren,
Een van de leukste taken die ik als staatssecretaris mag vervullen, is dat ik af en toe een prijs mag uitreiken. Dat doe ik natuurlijk graag. Zeker als het gaat om de Broos van Erp Prijs. Want dat is in mijn beleving zo’n beetje de Oscar-uitreiking van de NL’se ICT-wereld [naar geld gemeten belangrijkste ICT-prijs NL].
Er waren dit jaar 44 inzendingen. Stuk voor stuk getuigden ze van creativiteit, vakmanschap en commercieel inzicht. En ik kan u zeggen: dat verbaast mij niets.
Want het gaat goed met de NL’se ICT-sector. Het aantal starters ligt jaarlijks boven de drieduizend. Daarmee zijn we weer ruim op het niveau van voor de ‘internetbubble’. Terwijl tegelijkertijd de verwachtingen ten opzichte van de dot.com-bedrijven een stuk realistischer zijn.
Als staatssecretaris van Economische Zaken en verantwoordelijk voor ICT-beleid stemt het groeiend aantal ICT-starters mij blij. Ik draag het ICT-bedrijfsleven een warm hart toe. Om meerdere redenen.
Allereerst zie ik ICT als doorbraaktechnologie. Een technologie die wereldwijd zorgt voor een revolutie in onze manier van werken. En die belangrijk kan bijdragen aan de economische groei van NL.
Daarnaast is ICT onontbeerlijk bij het oplossen van allerlei maatschappelijke problemen.
Zo zijn er in tijden van vergrijzing steeds minder mensen beschikbaar om zorg te verlenen, terwijl de vraag juist toeneemt. ICT kan bijdragen aan de oplossing. Door processen te stroomlijnen, door zorg op afstand mogelijk te maken. Als meer ‘hánden aan het bed’ niet mogelijk is, biedt ‘meer ÍCT aan het bed’ een deel van de oplossing.
Ook in het onderwijs kan ICT zorgen voor virtuele handjes. Waarom lesstof niet vaker aanbieden via de computer in de vorm van ‘gaming’? Daar zijn al goede ervaringen mee. Het is aantrekkelijk voor de leerling en kost relatief weinig begeleiding.
Veiligheid, nog zo’n thema dat maatschappelijk erg leeft. Er bestaan intelligente camerasystemen die verdachte kentekens van auto’s automatisch doorgeven aan de meldkamer. Maximaal resultaat met minimale inspanning. Onlangs heb ik in Alphen aan de Rijn zo’n systeem in gebruik mogen stellen.
ICT biedt dus als geen andere technologie de mogelijkheid om economische groei te verbinden met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Als ondernemers wist u dat allang. U weet dat elk maatschappelijk probleem tegelijk een commerciële kans is.
Het is dan ook niet toevallig dat twee van de vier genomineerden een product presenteren op het gebied van gezondheidszorg en één op het gebied van veiligheid. De vierde genomineerde is actief in de ‘gaming’ waarvan ik de brede toepassings-mogelijkheden ook net noemde.
Zoals u misschien weet, wil deze regering haar innovatiebeleid nadrukkelijker richten op maatschappelijke thema’s. Zoals zorg, onderwijs en veiligheid. En ook energie en waterbeheer.
Voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten binnen deze thema’s stellen we tot en met 2011 179 miljoen euro beschikbaar [programma Nederland Ondernemend Innovatieland].
Komend voorjaar zullen de eerste stimuleringsprogramma’s van start gaan. Laat die kans niet liggen; ook voor ICT-bedrijven zijn er mogelijkheden om financiële steun te krijgen bij onderzoek en ontwikkeling.
Daarnaast heeft het kabinet specifiek voor de ICT-sector 54 miljoen vrijgemaakt onder de noemer ‘Maatschappelijke domeinen en ICT’. Daarmee willen we grootschalige ICT-projecten, zoals het elektronisch patiëntendossier, een extra impuls te geven. Ook dit programma moet komend voorjaar van start gaan.
En het kabinet doet nog meer om de ICT-sector te stimuleren. Onlangs heb ik samen met staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken een actieplan gepresenteerd. Met als doel het gebruik van open standaarden en open source software door het Rijk te bevorderen. En zo de overheid minder afhankelijk te maken van vaste ICT-leveranciers. Dit actieplan zal de kansen van het midden- en kleinbedrijf om aan het Rijk te leveren verruimen.
In diezelfde lijn past het convenant dat Economische Zaken in mei ondertekende met de branchevereniging ICT~Office. Daarbij zijn afspraken gemaakt om de samenwerking tussen de ICT-branche en de overheid te verbeteren. Opdat meer MKB-bedrijven gaan inschrijven op aanbestedingen van het Rijk.
Aan het begin zei ik al dat het aantal ICT-starters toeneemt. Die trend willen we als Economische Zaken graag stimuleren. Sinds 2004 hebben we daarvoor het programma TechnoPartner. TechnoPartner biedt coaching, begeleiding en investeringsfondsen waarop startende ondernemers in de hightech een beroep kunnen doen. Dat geldt dus ook voor starters in de ICT.
Bij TechnoPartner is de markt zelf aan zet als het gaat om de financiering. De overheid verstrekt achtergestelde leningen aan een aantal commerciële fondsen. Die besluiten op hun beurt in welke projecten ze het geld steken.
Interessant voor u zijn verder de MasterClasses ‘Ondernemerschap in de ICT’ die TechnoPartner in Eindhoven mede gaat organiseren.
Dames en heren,
Deze regering is doordrongen van het belang van ICT. Voor onze economie. En voor onze samenleving.
Daarom stellen we veel geld beschikbaar om via innovatieve ICT-oplossingen maatschappelijke problemen te helpen oplossen.
Daarnaast stimuleren we als grote opdrachtgever de toepassing van open source software en open standaarden. Dat is goed voor de concurrentie en dus voor vitaliteit van onze economie.