Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat alle artsen zouden moeten kunnen reanimeren
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
MEVA-K-U-2803083
22 oktober 2007
Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat alle artsen zouden moeten kunnen reanimeren (2070800610).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat artsen en verpleegkundigen lang niet altijd in staat zijn om op de juiste wijze te reanimeren? 1)
Antwoord 1
Het desbetreffende artikel waarop deze vraag is gebaseerd, is mij bekend.
Vraag 2
Deelt u de mening dat artsen en verpleegkundigen in een zorginstelling een reanimatie-diploma moeten hebben? Zo neen, waarom niet? Zo ja, binnen welke termijn gaat u dit doorvoeren?
Antwoord 2
In de opleiding tot arts en de opleiding tot verpleegkundige leren de studenten te reanimeren. In het Raamplan 2001 Artsopleiding, dat als basis dient voor de opleiding tot arts staat, dat de arts "blijk geeft van besef dat na de artsopleiding verdere na- en bijscholing nodig is", en dat de arts in staat is "eigen blinde vlekken en/of lacunes in de beroepsuitoefening op te sporen en te trachten deze (via nascholing of anderszins) op te heffen". Dit geldt ook voor wat betreft de vaardigheid tot het kunnen reanimeren. In de opleiding is voldoende geborgd dat artsen en verpleegkundigen in staat zijn te reanimeren. Het bijhouden van deze vaardigheid is een verantwoordelijkheid van de betrokken beroepsgroep zelf.
Vraag 3
Deelt u de mening dat reanimatieonderwijs een verplicht onderdeel moet zijn op alle medische faculteiten? Zo ja, vanaf wanneer wilt u dit doorvoeren? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 3
Het aanleren van de vaardigheid tot reanimeren maakt reeds deel uit van de opleiding tot arts en de opleiding tot verpleegkundige. Zie verder mijn antwoord op vraag 2.
1) Algemeen Dagblad, 24 september 2007, ‘Alle artsen moeten leren reanimeren’