Onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’
Het onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’ geeft inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag tegen medewerkers met een publieke taak. In dit onderzoek zijn de individuele, organisatie- en werkfactoren die van invloed zijn op agressie en geweld gemeten.
Download 'Onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’' 1/4
Download 'Onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’' 2/4
Download 'Onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’' 3/4
Download 'Onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’' 4/4
Het onderzoek is uitgevoerd bij de volgende sectoren: politie, dienst justitiële inrichtingen, arbeidsinspectie, belastingdienst, Nederlandse Spoorwegen, sociale diensten, Centrum voor Werk en Inkomen, Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, ambulancezorg, brandweer, ziekenhuis, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, gemeentelijke politici en bestuurders.
Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie werknemers (66%) het afgelopen jaar geconfronteerd is met een vorm van ongewenst gedrag door externen. 24% van deze werknemers zijn met fysiek geweld geconfronteerd. Verbaal geweld, zoals schelden, schreeuwen, vernederen, treiteren en pesten komt verreweg het meeste voor. Daarna volgt fysiek geweld (slaan, schoppen).
Onder treinconducteurs, in het gevangeniswezen en bij ambulancepersoneel komt ongewenst gedrag door externen het meeste voor, respectievelijk 98%, 91%, en 89%. Daarnaast is gezocht naar factoren die leiden tot ongewenst gedrag door externen. Dergelijk ongewenst gedrag wordt veelal veroorzaakt door een combinatie van allerlei (toevallige) factoren en heeft daarmee een sterk onvoorspelbaar karakter.
Het onderzoek laat zien dat dit ongewenste gedrag 100 miljoen euro per jaar kost als gevolg van zieke of minder goed functionerende werknemers. Dit bedrag is echter exclusief medische kosten en geldt enkel voor de onderzochte beroepsgroepen; de maatschappelijke schade bedraagt een veelvoud van dit bedrag.
Op verzoek van de Tweede Kamer is het onderlinge geweld tussen werknemers met een publieke taak eveneens meegenomen in dit onderzoek. Ruim een kwart van de werknemers (26%) is het afgelopen jaar geconfronteerd met ongewenst gedrag door collega’s.
In 2009 wordt dit onderzoek herhaald.
U kunt het onderzoeksrapport hier downloaden, alsmede de managementsamenvatting.
Dit document is een bijlage bij
-
Programma Veilige Publieke Taak 2007-2011
Het kabinet wil een stevige impuls geven aan de aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Hiermee...
-
Aanbieding programma Veilige Publieke Taak
Het uitgewerkte programma ‘Veilige Publiek Taak’ is opgesteld voor de periode 2007-2011. Alle nog openstaande activiteiten uit...
-
Onderzoek ‘Aard en omvang van ongewenst gedrag tegen werknemers met een publieke taak. Een vervolgonderzoek’