Gratis winkelscan voor kleine ondernemer
Staatssecretaris Heemskerk presenteerde op maandag 15 oktober 2007 het onderzoek Veiligheidsmaatregelen Kleine bedrijven in de detailhandel aan de Tweede Kamer. Hierin staan aanbevelingen om ondernemers in de detailhandel beter te stimuleren tot veilig ondernemen.
Volgens het onderzoek, dat uitgevoerd werd door onderzoeksbureau Deloitte, hebben fiscale maatregelen weinig zin. De doelgroep wordt hiermee onvoldoende bereikt en de uitvoering zal leiden tot hoge uitvoeringskosten.
Dat de doelgroep tot nu toe ook niet goed bereikt wordt ligt volgens Deloitte aan een gebrek aan kennis en voorlichting en een gebrek aan capaciteit, geld, tijd en vooral gevoel van urgentie.
Wat werkt dan wel? Volgens het onderzoek moeten kleine winkeliers zo veel mogelijk gestimuleerd en ondersteund worden in het treffen van preventiemaatregelen. Stimulering en ondersteuning moeten naar de winkeliers toe gebracht worden.
De staatssecretaris kondigt in zijn begeleidende brief aan de kamer aan de volgende maatregelen uit te werken:
- Er komen straatmanagers die de winkeliers gaan stimuleren maatregelen te nemen en van advies te voorzien. Ook kunnen zij publiek-private samenwerkingsverbanden opzetten voor een ‘schoon, heel en veilig’ ondernemersklimaat.
- Het instrument Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), dat gebruikt wordt om publiek-private samenwerking in het kader van het Actieplan Veilig Ondernemen (AVO) te stimuleren, blijft en wordt aangepast en geïntensiveerd.
- Er wordt verder geëxperimenteerd met bedrijfsgerichte gebiedsverbetering (BGV). Hierbij worden investeringen van ondernemers in de bedrijfsomgeving gefaciliteerd om zo de kwaliteit en veiligheid van bedrijvenlocaties te verbeteren.
- Er komen gratis ‘winkelscans’. Dit houdt in dat winkels foor een criminaliteitsexpert worden bezocht. Deze zorgt voor een concreet veiligheidsadvies.
Verder beoogt Heemskerk aan te sluiten bij activiteiten van onder andere MKB-Nederland en VNO-NCW, het kabinet en de gemeente Amsterdam.