Visiedocument voor Huis van de Democratie in Den Haag in de maak
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het gemeentebestuur van Den Haag hebben Wim van der Weiden, adviseur van de Stichting Anno, en Nel van Dijk, directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) gezamenlijk opdracht gegeven om een visiedocument te ontwikkelen voor het Huis van de Democratie in Den Haag. Het Huis van de Democratie moet de kennis van en de betrokkenheid bij de democratie in Nederland op een aansprekende manier vergroten. Het visiedocument, dat eind deze maand wordt verwacht, vormt de basis voor politieke besluitvorming over de verdere uitwerking van het initiatief.
Aanleiding voor het opstellen van het visiedocument is een aantal onlangs uitgebrachte onderzoeksrapporten, waarin wordt gepleit voor versterking van de kennis over democratie en democratische gezindheid. Zo nam de minister van BZK afgelopen vrijdag een advies in ontvangst over democratische gezindheid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). De minister liet in reactie op het rapport weten dat zij het initiatief voor een Huis van de Democratie in Den Haag interessant vindt, onder meer met het oog op de benodigde aandacht voor democratische vorming. Ook in de Tweede Kamer werd er onlangs voor gepleit om democratie meer onder de aandacht van jongeren te brengen. Deze reacties sluiten aan bij het initiatief dat het Burgercomité Huis van de Democratie onlangs nam om te komen tot de vestiging van een Huis van de Democratie in Den Haag.
Het IPP voert inmiddels gesprekken met sleutelfiguren van het parlement, de meest betrokken ministeries, de gemeente Den Haag en relevante organisaties. Deze interviews vinden hun weerslag in een visiedocument dat inzicht moet bieden in:
- de doelgroep
- wat er te zien en te doen is
- de relatie met bestaande instituten en initiatieven
- de accommodatie
- hoe de organisatie eruit ziet en
- wat de kosten zijn