Minister ontvangt handboek RAAK

Minister Rouvoet kreeg op 10 oktober in Tilburg het handboek RAAK overhandigd. De Reflectie en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK) werkte aan een sluitende aanpak voor kindermishandeling. Rouvoet wil deze beproefde RAAK-aanpak de komende drie jaar in heel Nederland invoeren en stelt daar 13,5 miljoen euro voor beschikbaar. In het handboek staat hoe de sluitende aanpak van RAAK kan worden bereikt. Gemeenten, provincies en betrokken organisaties krijgen het handboek binnenkort toegestuurd.

De RAAK-aanpak staat voor een goede samenwerking van alerte beroepskrachten, zoals huisartsen, eerste hulpartsen, onderwijzers en vroedvrouwen. Hiertoe behoren ook medewerkers van de kinderopvang en de sportclubs. Zij kunnen kindermishandeling signaleren en er aan bijdragen dat het stopt.

Deskundigheidsbevordering

Het handboek helpt de betrokken beroepskrachten en instanties bij het invoeren van deze effectievere aanpak op lokaal en regionaal niveau. Belangrijke punten in de aanpak zijn opvoedondersteuning, verleend vanuit de te vormen Centra voor Jeugd en Gezin, en deskundigheidsbevordering. Dat laatste is onder meer bedoeld voor eerste hulpartsen in ziekenhuizen. Zodat ze signalen van kindermishandeling beter oppikken en er alerter op zijn.

Klaas Kooijman, werkzaam bij het Nederlands Jeugdinstituut is auteur van het handboek. Het ministerie van Jeugd en Gezin heeft het Nederlands Jeugdinstituut de opdracht gegeven een plan te maken voor de invoering van de RAAK-aanpak.