Werkbezoek Noord-Nederland
Toespraak van de Minister van Economische Zaken,
Mevrouw M.J.A. van der Hoeven,
Werkbezoek aan Noord-Nederland,
8 oktober 2007.
Dames en heren,
Zoals u weet, ben ik geboren en getogen in Limburg. Da’s een heel eind van hier. Maar toch herken ik telkens iets van mijn geboortestreek wanneer ik het Hoge Noorden bezoek.
Dan doel ik niet op uiterlijkheden. Nee, waar ik op doel, is streektrots. De verbondenheid van Friezen, Groningers en Drenthen met hun geboortegrond. En eerlijk is eerlijk, onderweg hierheen heb ik weer gezien hoe mooi het Noorden is. U heeft een overvloed aan ruimte en een fantastische natuur. Ik kan mij goed voorstellen dat je je hier als bedrijf wel wilt vestigen. En dat je het hier ook als werknemer naar je zin hebt.
Het gaat goed met het Noorden
Dames en heren,
De economische groei in uw regio loopt steeds meer in de pas met die in de rest van Nederland. Dat geldt ook voor uw economisch zelfbewustzijn en uw innovatiekracht. U hoort wat dat betreft gewoon bij de rest van Nederland.
De afgelopen jaren groeide het aantal bedrijven dat zich hier vestigde sneller dan elders. En volgens de laatste prognoses zal dit jaar ook de werkgelegenheid in het Noorden sneller groeien dan gemiddeld genomen over de rest van het land. Waarschijnlijk komen er zo’n 13 duizend banen bij en dat is een stijging van ongeveer 2,2 procent. Het gaat dus goed met het Noorden.
Het fundament voor meer kennisintensieve banen ligt er ook. Want de investeringen die u met Kompas- en EFRO-geld hebt gedaan, hebben een goed ondernemingsklimaat opgeleverd. Een klimaat waarin bedrijven, kennisinstellingen, overheden slim met elkaar samenwerken. Niet voor niets besluiten veel buitenlandse kenniswerkers hier langere tijd te blijven.
Afgelopen jaren
Dames en heren,
Ik weet dat er de afgelopen jaren ook veel discussie is geweest en dat er harde noten zijn gekraakt. De geschiedenis wil ik nu echter met rust laten. Vandaag wil ik met u vooruitkijken. Naar de kansen die er liggen. En hoe we die met Pieken in de Delta kunnen grijpen.
Met Pieken in de Delta schakelen we over naar een andere manier van werken. Tijdens Kompas probeerde u welvaartsverschillen weg te nemen en de werkloosheid te verminderen. Dat was de rode draad.
Ook toen realiseerde u zich echter al dat u een sterke, innovatieve marktsector nodig heeft. Door daar uw best voor te doen heeft u een fundament gelegd. Daar gaan we nu verder aan werken. Door te investeren in de sterke kanten van de economie. Want dát is waar de kansen voor het grijpen liggen, waar we de vruchten kunnen plukken. Ik kom daar zo op terug.
Successen elders in Nederland
Zoals u weet, loopt Pieken in de Delta sinds vorig jaar in andere delen van Nederland. En de successen mogen er zijn. Neem bijvoorbeeld de stormachtige ontwikkeling die de regio Eindhoven de afgelopen periode heeft doorgemaakt. Nu spreken we over Brainport Eindhoven, een hecht en succesvol samenwerkingsverband van succesvolle innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en overheden.
Hoe heeft de regio dat voor elkaar gekregen? Ten eerste door de markt aan het stuur te zetten. Elk Brainport-project heeft immers een ondernemer of onderzoeker als projecteigenaar die nauw samenwerkt met overheden en kennisinstellingen. Ten tweede door de gemeenten vanaf het allereerste begin te laten samenwerken vanuit een heldere en breed gedragen visie. En ten derde door de Brainport toe te staan te opereren tot over de bestuurlijke grenzen.
Andere manier van werken
Dames en heren
Dit was geen reclamepraatje voor Brainport Eindhoven. Ik vertel u dit als illustratie van hoe u met Pieken in de Delta samen nog meer kansen kunt grijpen. Denken vanuit kansen, van wat we samen kunnen bereiken, is misschien niet helemaal wat u gewend was. Ook nieuw is dat u weer meer gaat optrekken met het Rijk. Dat is niet omdat ik zonodig wil sturen. Maar omdat we vinden dat het noorden net als andere regio´s in Nederland kansen van nationaal belang biedt. Ik zie een gezamenlijk perspectief, met kansen die we het beste samen kunnen grijpen. Daarvoor voelen wij ons in Den Haag dus medeverantwoordelijk.
Voor de goede orde: Pieken in de Delta is slechts een katalysator die we nodig hebben om meer innovatie en groei te bereiken. Het geld is bedoeld om de verbindingen te helpen leggen tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Maar het wérk moeten we zélf doen. En we moeten het vooral sámen doen.
Drie pieken: water, sensortechnologie en energie
Dames en heren,
Ik zei het al: we moeten gaan werken aan de sterke kanten van de economie. U heeft heel veel kansen op terreinen die we samen het predikaat ‘pieken’ hebben gegeven. Het is verstandig om je juist op zulke pieken te richten, om dát te doen waar je goed in bent.
Nu is het Noorden in heel veel goed, u heeft meerdere pieken. Op drie daarvan wil ik iets dieper ingaan. De eerste is watertechnologie. De watermarkt heeft een geweldig potentieel. En de kennis om dat potentieel te benutten heeft u al in huis. Op 16 oktober opent onze kroonprins in Leeuwarden immer het Technologisch Top Instituut watertechnologie geopend, dat rond Wetsus is gevormd. Zou het niet fantastisch zijn om Noord-Nederland te laten uitgroeien tot een Europees center of excellence en toepassingen op het gebied van watertechnologie?
Ook sensortechnologie is een echte piek. Rondom het cluster ASTRON/LOFAR, dat ik ook als minister van OC&W altijd een warm hart heb toegedragen, ontstaat een steeds mooier netwerk tussen bedrijven, intermediairs en kennisinstellingen. Met behulp van alle kennis die het Noorden in huis heeft en de supercomputer in Groningen zou ook deze piek moeten kunnen uitgroeien tot een piek van Europees formaat.
De derde piek is energie. Zoals Eindhoven de afgelopen vijf jaar vleugels heeft gekregen dankzij Brainport, zo kan Groningen de komende vijf jaar met Energy Valley opstoten in de vaart der volkeren. Want ik ben ervan overtuigd dat hier enorme kansen liggen voor een combinatie van duurzaamheid, economische ontwikkeling en innovatie.
Ongetwijfeld zal het Energie-akkoord dat ik zo meteen mede-onderteken, daar ook een impuls aan geven. In dit akkoord spreken Noord-Nederlandse, inclusief Noord-Hollandse overheden af een meer dan evenredige bijdrage te gaan leveren aan duurzame energie en energiebesparing. Ook dat is wat mij betreft een kans van nationaal belang.
SNN in het zonnetje
Ten slotte richt ik graag een paar woorden tot het SNN, het Samenwerkingsverband Noord Nederland. Dat bestaat dit jaar 15 jaar. Ik wil u daarmee van harte feliciteren. U heeft veel goed werk gedaan in de Kompas-periode. En samen met het Rijk heeft u het programma van Pieken in de Delta voor Noord Nederland geschreven. Ik wil u daarvoor hartelijk danken.
Met het secretariaat van Pieken in de Delta, dat u samen met mijn ministerie zult vormen, krijgt u een nieuwe aanjagersrol. Maar één ding verandert niet: wij gaan ook nu weer een beroep doen op uw expertise. Ik reken weer op u!
Dames en heren,
Ik rond af. U heeft een fantastische regio, veel mooie bedrijven, een enorm economisch potentieel en een aantal veelbelovende sectoren. Grijp de kansen die dat biedt en doe dat vooral gezamenlijk. Ik wens u veel succes.