Akkoord huisartsen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ FBI-2799424

3 oktober 2007

Hierbij wil ik u informeren over het akkoord dat mijn ministerie op 10 september heeft bereikt met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de verdere versterking van de huisartsenzorg en de tarieven voor huisartsenzorg. Aanleiding voor het nieuwe akkoord is het feit dat het zogeheten Vogelaar akkoord afloopt per 31 december 2007.

Partijen hebben in een constructieve en positieve sfeer afspraken gemaakt. U weet ook dat dit in het verleden wel eens anders is geweest. Ik vind het dan ook zeer positief dat het is gelukt om het verleden af te sluiten en gezamenlijk het vizier te richten op de toekomst.

Ontwikkelingen in de huisartsenzorg
Partijen hebben geconstateerd dat de huisartsenzorg zich sterk aan het ontwikkelen is. Er wordt flink geïnvesteerd in de praktijk en er is veel aandacht voor verdere kwaliteitsverbetering en transparantie in de huisartsenzorg. De beleidsagenda en de bekostigingssystematiek zoals overeengekomen in het Vogelaar akkoord hebben daar ook aan bijgedragen. Toch constateerden partijen dat huisartsen en zorgverzekeraars in het nieuwe systeem op een paar barrières stuiten, waardoor de beleidsagenda niet optimaal gerealiseerd kan worden. Partijen willen deze barrières, waar dat maar enigszins mogelijk is, wegwerken. Tegen die achtergrond zijn nieuwe afspraken gemaakt.

Afspraken LHV, ZN en VWS
Kort samengevat zullen partijen zich inzetten om de positie van de huisartsenzorg verder te versterken en toekomstbestendiger te maken. De uitgangspunten uit de beleidsagenda van het Vogelaar akkoord blijven onverminderd van belang. We willen de mogelijkheden voor substitutie van tweedelijn zorg naar de eerstelijn verder vormgeven en het declaratieverkeer optimaliseren en vereenvoudigen. Ook zetten partijen zich in om lokale initiatieven en - afspraken tussen zorgverzekeraars en huisartsen meer mogelijk te maken. Ik zal de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom vragen om in 2008 onderzoek te doen. Dit onderzoek zal bestaan uit een analyse van de kosten van huisartsenzorg en een analyse van de te hanteren bekostigingssystematiek met ingang van 2009. Hierbij is het niet per definitie zo dat er een geheel nieuwe systematiek wordt ingevoerd, maar dat bezien wordt hoe de barrières in het huidige bekostigingsysteem weggewerkt kunnen worden.

Tarieven huisartsenzorg
Om te beginnen aan de toekomst, moet het verleden eerst goed afgesloten worden. In het Vogelaar akkoord hebben partijen de tarieven noodzakelijkerwijs moeten baseren op een aantal aannames. Nu blijkt dat deze aannames niet juist zijn geweest. Er zijn in 2006 en waarschijnlijk ook in 2007 meer consulten en verrichtingen gedeclareerd dan partijen oorspronkelijk verwachtten. Zorgverzekeraars hebben daardoor aanzienlijk meer uitgegeven aan huisartsenzorg dan vooraf geraamd was.
Zoals gezegd zien partijen echter wel de positieve ontwikkelingen in de huisartsenzorg. Daarnaast zijn alle betrokkenen na een roerige start in 2006 meer gewend geraakt aan het werken binnen de Zorgverzekeringswet en het nieuwe bekostigingsysteem. Partijen streven ernaar om de rust in de sector te bewaren. Daarom is afgesproken dat de tarieven tot en met 2008 niet gewijzigd worden. De NZa zal worden verzocht om de tarieven voor huisartsenzorg gedurende 2007 en 2008 niet te indexeren.
Voor een uitgebreidere beschrijving van de gemaakte afspraken verwijs ik u naar de bijlage.

Ik ben er van overtuigd dat we met het nieuwe akkoord een goede weg zijn ingeslagen. Zoals nu ook al gebruikelijk is, zullen partijen periodiek bijeen komen om de voortgang te bespreken.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink