Veel belangstellenden reünie vliegbasis Twenthe
Bijna 4000 oud-medewerkers bezochten gisteren de reünie op de vliegbasis Twenthe. Aanleiding voor deze grootse samenkomst is de sluiting van de basis op 31 december
Met elkaar keken de reünisten - onder wie de eerste basiscommandant, de 94-jarige kapitein-ter-zee b.d. Petschi - nog één keer terug op de rijke historie van de vliegbasis. Zo konden zij genieten van een vliegshow met onder meer de B-25 Mitchell, een Pilatus PC7, Apache-helikopters en een F16-gevechtstoestel. In de hangars was een tentoonstelling te bezichtigen van oude wapensystemen en een foto-expositie waar het voormalig personeel ook historische filmbeelden kon bekijken.
Namens de Commandant Luchtstrijdkrachten sprak generaal-majoor Jansen, oud-commandant van de vliegbasis, de reünisten toe. Hij prees het personeel dat decennia lang zijn kennis en vaardigheden, ziel en zaligheid stak in het onderhouden, gereedstellen en laten vliegen van de vliegtuigen. "U heeft dit jaar in jaar uit met enorme toewijding gedaan. Groot was dan ook de teleurstelling toen in 2003 bleek dat als onderdeel van forse bezuinigingen de vliegbasis Twenthe zou worden gesloten."
In 1931 werd Twenthe geopend als civiel vliegveld. Tijdens de oorlogsjaren deed het terrein dienst als uitvalsbasis voor Duitse nachtjagers. Na de Bevrijding - vanaf april 1945 - gebruikten de geallieerden het vliegveld voor offensieve luchtoperaties en logistiek centrum. Op 31 oktober van dat jaar namen de Nederlandse luchtstrijdkrachten Twenthe over. De basis leverde diverse malen personeel voor uitzendingen. De grootste inzet vond plaats in de operatie Allied Force in 1999 in Kosovo. Vierhonderd militairen namen deel met 22 F-16’s vanaf de Italiaanse vliegbasis Amendola.