Veel achterstanden in krachtwijken
Er zijn veel achterstanden in de sociale infrastructuur van de 40 krachtwijken. Dat blijkt uit een zogenaamde ‘quick scan’ van onderzoeksbureau DSP-groep. Het bureau onderzocht in opdracht van de ministeries van VWS en OC&W de sociale infrastructuur in de wijken.
Sport
De quick scan biedt gemeente de mogelijkheid preciezer te analyseren hoe de wijk ervoor staat, laat goede voorbeelden zien in andere gemeenten en geeft VWS en OC&W een goed overzicht van waar de grootste knelpunten zitten.
Het algemene beeld is zoals men zou verwachten: er zijn veel achterstanden op de onderzochte thema’s. De belangrijkste bevindingen:
Er is een divers aanbod van welzijnsvoorzieningen, maar dit is zeer versnipperd en wordt niet optimaal gebruikt.
In de 40 wijken is gemiddeld 7 procent van de bewoners lid van een sportvereniging, ten opzichte van 30 procent landelijk. Verenigingen zijn vaak nog ‘ouderwets’ en missen gekwalificeerd kader.
Scholen hebben moeite om naschoolse activiteiten te organiseren of opvang te bieden. Samenwerking met andere sectoren is schaars.
Er zijn wijken waarin geen enkele huisarts is gevestigd. De gezondheid is gemiddeld slechter dan in de rest van Nederland.
Gemeenten geven vaak aan intensiever de bewoners te willen begeleiden. Van de Centra voor Jeugd en Gezin wordt veel verwacht.
Het rapport wordt verspreid onder de 18 gemeenten waarin de 40 krachtwijken zich bevinden. Het gaat om veertig wijken waar ernstige problemen zijn rond wonen, werken, leren en opgroeien, integreren en veiligheid. Minister Vogelaar wil namens het kabinet deze wijken met het programma 'Actieplan Krachtwijken' omvormen tot wijken waar mensen kansen hebben en weer graag wonen. Een digitale versie van het rapport is hieronder te downloaden.