Extra geld voor Zorg-en Adviesteams
Voor de professionalisering en ondersteuning van Zorg- en Adviesteams (ZAT) in het voortgezet onderwijs wordt dit schooljaar bijna één miljoen euro extra beschikbaar gesteld.
Dit maakte staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vandaag bekend op de conferentie van het Nederlands Jeugdinstituut in Lunteren.
In een Zorg- en Adviesteam werkt de school samen met de leerplichtambtenaar, het (school-)maatschappelijk werk, bureau Jeugdzorg, de Jeugdgezondheidszorg en de politie om leerlingen met problemen snel en adequaat te helpen. Op deze manier wordt voorkomen dat ze later uitvallen. Van Bijsterveldt: “Kinderen uit problematische gezinnen, jongeren met schulden, ADHD of andere psychische problemen. Zulke jongeren moeten we echt aan alle kanten ondersteunen. En voorkomen dat ze school verlaten zonder een diploma. Daarom moet er op elke middelbare school een ZAT komen.”
Het is één van de maatregelen waarop “de aanval op de uitval” door de OCW-bewindspersonen wordt voortgezet. Onlangs lanceerde OCW de campagne 'Jij moet verder leren dan je neus lang is'. De campagne maakt jongeren duidelijk dat ze verplicht zijn door te leren, tot ze een startkwalificatie hebben gehaald. Met de invoering van deze kwalificatieplicht verwacht het kabinet dat 19.000 extra leerlingen een mbo2-, havo- of vwo-diploma (startkwalificatie) zullen behalen.