Elektronisch Kinddossier JGZ

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/OGZ 2.801.873

25 september 2007

Hierbij stel ik u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het Elektronisch kinddossier in de Jeugdgezondheidszorg (EKD JGZ).

De Stichting EKD.NL, die - zoals bekend - met het oog op het ontwikkelen en beheren van het EKD JGZ in het leven is geroepen door ActiZ en GGD Nederland, heeft voor de bouw en het beheer van het EKD JGZ een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. De Stichting heeft mij geïnformeerd over het verloop van de procedure. Daarbij heeft de Stichting EKD.NL in juli 2007 in lijn met de uitspraak van de rechter in een eerder aangespannen kort geding besloten de opdracht tot bouw van het EKD voorlopig te gunnen aan Ordina. Tegen dit besluit van de Stichting EKD.NL zijn door de andere drie in de aanbesteding meedingende partijen bezwaren ingediend. De korte gedingen hierover hebben op 3 september gediend voor de rechtbank in Utrecht. Op 21 september heeft de rechter uitspraak gedaan. De rechter heeft geoordeeld dat de huidige aanbestedingsprocedure niet voortgezet mag worden en als de Stichting de opdracht nog wil laten uitvoeren zij een nieuwe aanbestedingsprocedure zal moeten starten.

Op 24 september heeft overleg plaatsgevonden tussen Actiz, GGD Nederland, de VNG, de Stichting EKD.NL en het programmaministerie voor Jeugd en Gezin over hoe verder gewerkt zal worden aan de invoering van het EKD in de JGZ. Geconcludeerd is dat als gevolg van de juridische procedures het EKD niet per 1 januari 2008 beschikbaar zal zijn. Het is op dit moment nog niet aan te geven hoeveel vertraging precies is opgelopen. Tegelijkertijd is door alle partijen uitgesproken dat alle inspanningen er op gericht moeten zijn om te zorgen dat er zo snel mogelijk een EKD JGZ zal komen. De komende weken zal ik samen met de betrokken partijen verkennen wat hiervoor de beste route is. Uiterlijk 1 november zal ik hierover een beslissing nemen en uiteraard zal ik u daarna zo spoedig mogelijk informeren.

De Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet