Antwoorden op kamervragen van Van Velzen over opvang voor mannen
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DMO-K-U-2801763
25 september 2007
Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker en mede namens de minister van Justitie,op kamervragen van het Kamerlid Van Velzen over opvang voor mannen (20072060723900).
Vraag 1
Wat is uw reactie op de berichten over een tekort aan opvang voor bedreigde mannen? Is het waar dat u inmiddels hebt toegezegd samen met de Federatie Opvang te werken aan oplossingen? 1)
Antwoord 1
Het Programma Eergerelateerd Geweld heeft een verkennend casusonderzoek laten verrichten naar aard en omvang van mannelijke slachtoffers van eergerelateerd geweld. Op basis van de conclusies van dit onderzoek en de signalen vanuit opvanginstellingen is door ons gesproken met de Federatie Opvang. Eén van de besproken beleidsacties is het onderzoeken van de mogelijkheid om opvang van en hulpverlening aan mannelijke slachtoffers in twee verschillende steden op te zetten. Deze proeftuinen moeten naast opvangplaatsen voor deze specifieke doelgroep ook methodiekontwikkeling bieden.
Vraag 2
Hoe groot is het tekort aan opvangplekken voor bedreigde mannen? Denkt u dat dit tekort tijdelijk of structureel is? Op welke wijze bent u van plan deze problemen aan te gaan pakken? Wanneer zijn deze problemen opgelost?
Antwoord 2
Het onderzoek naar mannelijke slachtoffers van eergerelateerd geweld toont onder andere aan dat bedreigde mannen niet makkelijk bereid zijn om te spreken over hun problematiek. Het onderzoek brengt de wijze waarop mannen nu worden opgevangen in beeld en uit de zestien onderzochte casus uit het onderzoek blijkt behoefte aan meer opvangplaatsen en aan verdere ontwikkeling van de deskundigheid bij hulpverleners. De kanttekening die in het onderzoeksrapport is gemaakt, is dat uit de beschikbare informatie van de casus niet altijd met zekerheid is te zeggen dat er sprake was van eergerelateerd geweld. Ook blijkt dat sommige mannen wel gebruik maken van hulpverlening bij inloopspreekuren, maar dat ze opvang weigeren, omdat zij zelf opvang kunnen regelen bij kennissen of familie en zo extra eerschending voorkomen.
Het onderzoek geeft aan dat er meer feitelijk inzicht in aard en omvang van deze specifieke problematiek nodig is om een juiste inschatting te kunnen maken over benodigde opvangmogelijkheden. Om meer inzicht te krijgen en tegemoet te komen aan de vraag naar opvang voor mannen, zal zoals aangegeven in het antwoord op vraag 1, een start worden gemaakt met opvangplaatsen voor mannen. Daarover ben ik in overleg met de Federatie Opvang. In de begroting 2008 zijn extra middelen ter beschikking gekomen voor opvang en hulpverlening aan slachtoffers van geweld. Daarmee kan een eventuele noodzakelijke groei worden geaccommodeerd.
Vraag 3
Wat vindt u van de stelling van gemeenten dat ze geen geld hebben voor het creëren van extra opvangplekken voor mannen? Bent u bereid gemeenten hierin tegemoet te komen?
Antwoord 3
Centrumgemeenten zijn door prestatieveld 7 van de Wet maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk voor lokale opvangmogelijkheden. Dat geldt ook voor de opvang van mannelijke slachtoffers van geweld. Op dit moment onderzoeken wij op welke wijze gemeenten deze verantwoordelijkheid kunnen nemen. Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 2 zijn er in de begroting van 2008 extra middelen beschikbaar om een eventuele noodzakelijke groei van opvangplaatsen te accommoderen.
Vraag 4
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het algemeen overleg van de vaste commissie voor Justitie inzake huiselijk geweld van 13 september 2007, zodat uw antwoorden bij dit overleg kunnen worden betrekken?
Antwoord 4
Het AO Huiselijk Geweld is inmiddels verplaatst naar 31 oktober a.s.
1) ‘Aparte opvanghuizen nodig voor mannelijke slachtoffers’, Volkskrant, 16 augustus 2007; ‘Weinig opvang voor bedreigde mannen’, http://www.ad.nl/binnenland/article1585016.ece; ‘Meer opvang nodig voor bedreigde mannen’, http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article773330.ece/Meer_opvang_nodig_voor_bedreigde_mannen