Antwoorden op kamervragen van Van der Ham over verontreinigde coke in het uitgaansleven

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2791301

17 september 2007

Antwoorden van minister Klink op Kamervragen van het Kamerlid Van der Ham over verontreinigde cocaïne in het uitgaansleven (2060722600).

Vraag 1
Welke maatregelen is de regering van plan te nemen, nu het Trimbos-instituut heeft gewaarschuwd voor met atropine verontreinigde cocaïne? Hoeveel incidenten met verontreinigde cocaïne hebben zich de afgelopen tijd gemeld? In welke regio's is de concentratie van de incidenten? Heeft de regering een verklaring voor deze plotselinge toename van verontreiniging?1)

Vraag 2
Wat is de reactie van de regering op de oproep van het Trimbos-instituut aan gebruikers van cocaïne om thans niets te gebruiken? Denkt de regering dat deze oproep voldoende is om nieuwe incidenten te voorkomen? Gaat de regering, of andere overheden nog verdere acties ondernemen om gebruikers extra en actief te informeren? Waarom wel, waarom niet? Hoe wil de Regering met name uitgaanspubliek beter informeren over het gebruik van cocaïne en de risico's van vervuiling?

Antwoord 1 en 2
Het Ministerie van VWS is nauw betrokken bij de waarschuwingscampagne die het Trimbos-instituut, in samenwerking met regionale instellingen voor verslavingszorg, gestart is nadat er met atropine versneden cocaïne op de markt werd aangetroffen. De toename in vervuilde cocaïne is vermoedelijk het gevolg van een vervuilde partij die op de markt is gebracht. De eerste gevallen deden zich voor in de regio Enschede, vervolgens kwamen uit Noord Holland de meeste meldingen. In totaal zijn er ongeveer 15 meldingen bij het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) binnengekomen, waarbij er sprake was van symptomen van vervuilde cocaïne. In drie gevallen is de atropine ook door middel van een test vastgesteld.
Het Trimbos-instituut volgt bij de waarschuwingscampagne het Red Alert protocol voor het DIMS dat is opgesteld en ondertekend door de minister van VWS, het Trimbos-instituut en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit protocol beschrijft de procedure die moet worden gevolgd wanneer er een risicovolle stof of situatie op de drugsmarkt wordt gesignaleerd die een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Tevens beschrijft het protocol welke acties in een dergelijk geval moeten worden ondernomen.
Op basis van het Red Alert protocol hebben de regionale instellingen voor verslavingszorg de gebruikersgroepen die mogelijk in contact kunnen komen met de vervuilde cocaïne gewaarschuwd, onder andere door waarschuwingsmateriaal te verspreiden in de (uitgaans)gelegenheden die door gebruikers worden bezocht en het informeren van de landelijke en regionale pers. Ook de relevante gezondheidszorginstanties en de betrokken Ministeries zijn ingelicht.
Het Red Alert Systeem heeft bij eerdere waarschuwingscampagnes met vervuilde cocaïne laten zien snel en adequaat de doelgroep te kunnen bereiken. Ik zie dan ook geen aanleiding om van dit protocol af te wijken.

Vraag 3
Welke mogelijkheden zijn voorhanden om cocaïne op atropine te testen? Hoe wil de regering bevorderen dat gebruikers van cocaïne meer gebruik gaan maken van de mogelijkheden om hun waar te testen op atropine. Zijn er technisch gezien mogelijkheden om dergelijke testen snel en eenvoudig te doen, bijvoorbeeld in het uitgaansleven? Bent u bereid om een dergelijke test van cocaïne te onderzoeken in het kader van de bevordering van de volksgezondheid?

Antwoord 3
Atropine kan met verschillende analysemethoden worden aangetoond, maar dat kan alleen in gespecialiseerde laboratoria. Zelfs apotheken van grote ziekenhuizen hebben hier vaak moeite mee, of moeten een monster opsturen naar gespecialiseerde laboratoria. Er zijn momenteel geen sneltesten beschikbaar waarmee op een betrouwbare manier atropine in cocaïne aangetoond kan worden. Gebruikers hebben op 22 plaatsen in Nederland de mogelijkheid om cocaïne als testmonster aan te bieden aan het DIMS. Het testsysteem is evenwichtig verspreid over het land en goed toegankelijk voor gebruikers. Ik zie geen aanleiding om drugstesten in het uitgaansleven toe te staan.