Werkbezoek Veilig Ondernemen, Alphen aan den Rijn

Speech staatssecretaris Economische Zaken, Frank Heemskerk, t.g.v. werkbezoek Veilig Ondernemen, 13 september 2007, Alphen aan den Rijn.

Dames en heren,

U weet het als geen ander: onveiligheid kost veel tijd en geld. Het bedrijfsleven verliest zo’n 600 miljoen euro per jaar aan criminaliteit. Het levert bovendien veel stress op. Het schrikt nieuwe ondernemers af en zorgt voor een onveilig gevoel bij klanten, personeel en ondernemers zelf. Ik wil veilig ondernemen bevorderen. Samen met het bedrijfsleven werk ik volgens het actieplan Veilig Ondernemen.

Ik wil grote, maar vooral ook kleine ondernemers kennis laten maken met de verschillende manieren waarop zij hun onderneming kunnen beschermen tegen criminaliteit en hen stimuleren hiermee aan de slag te gaan. Want ondernemers doen nog niet genoeg aan het vergroten van de veiligheid. Te vaak geldt: als het kalf verdronken is, dempt men de put. Vaak ook maar half. Vooral kleine ondernemers ontbreekt het aan aandacht, kennis en urgentie om écht wat te doen.

Zij zijn zich nog onvoldoende bewust dat de eerste stap, zoals dhr. Broere zei, naar een veiliger onderneming nauwelijks of geen geld kost. Een overzichtelijke inrichting, heldere instructies aan het personeel over het afsluiten van ruimtes, goede verlichting, geen laptops bij het raam. Het zijn kleine, simpele aanpassingen, die een hoop problemen voorkomen.

Om een bedrijvengebied als Rijnhaven te beveiligen is vasthoudendheid en daadkracht nodig. Bovenal vereist het de bereidheid om de handen in elkaar te slaan, samen te werken aan de veiligheid.

Rijnhaven

U bent er het bewijs van dat je op die wijze goede resultaten kunt boeken. Want hoe was Rijnhaven vroeger? Veel bedrijven hier op het terrein hadden nauwelijks veiligheidsmaatregelen getroffen. 'Hit and run'-overvallen en vandalisme waren aan de orde van de dag. Dat werd alleen maar erger dankzij het ‘waterbedeffect’ van de nieuwe veiligheidsmaatregelen van het naastgelegen terrein Molenwetering, waardoor de criminaliteit zich naar hier verplaatste. U sloeg de handen ineen. Verenigd in de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Alphen aan den Rijn ging u aan de slag. Er zijn drie soorten maatregelen nodig die u heeft toegepast: organisatorische, bouwkundige en elektronische.

  • Organisatorisch:
    De ondernemers konden de eerste stappen zetten door goede afspraken te maken met medewerkers, collega ondernemers en de politie.
  • Bouwkundig:
    Hier kwam vooral de gemeente om de hoek kijken. Vluchtwegen werden afgezet, de beplanting werd gekortwiekt, de verlichting werd sterk verbeterd en zelfs de bebouwing werd aangepast om het terrein overzichtelijk te maken.
  • Elektronisch:
    Ondernemers beveiligden hun eigen bedrijven. Dankzij pasjessystemen konden vreemdelingen al gauw niet meer zo maar naar binnen lopen.

Het werd al een stuk veiliger, prettiger en dus productiever werken op Rijnhaven. Vandaag het slotstuk: er wordt een nieuw camerasysteem in gebruik genomen.

De stichting heeft begrepen dat intensieve veiligheidsmaatregelen geld kosten. Daarom vroeg de stichting een flinke bijdrage van de ondernemers op Rijnhaven, maar ook de gemeente heeft voor financiële ruimte gezorgd. Daarnaast heeft SBBA gebruik kunnen maken van de AUB-regeling, de Aanpak Urgente Bedrijvenlocaties, een onderdeel van het Actieplan veilig Ondernemen. Dit is een subsidieregeling van Economische Zaken, speciaal gereserveerd voor die bedrijventerreinen waar snelle actie nodig is om de veiligheid te verbeteren. Dat geld lijkt mij goed besteed.

En u doet nog meer hier in Alphen. Gisteren hebt u een nieuwe stap genomen met het aanpakken van regeldruk. Zoals u weet ook voor mij een belangrijk thema. We willen 25 procent minder regels. Daarbij vind ik het vooral belangrijk om te weten van welke regels ondernemers het meeste last hebben. De samenwerking rond Rijnhaven is blijkbaar goed bevallen, want ook op dit punt slaan gemeente en ondernemers de handen ineen. Alphen aan den Rijn wil zelfs een van de 20 pioniersgemeenten worden, waarvoor de Taskforce Wallage nu aan het selecteren is.

U werkt aan een irritatie top 10. Met als doel die irritaties weg te werken. Ik ben erg benieuwd naar die top 10 en de hieraan gekoppelde klankbordgroep. Daar kunnen we waarschijnlijk op mijn ministerie ook mee aan de slag. Het is goed om te horen dat er ook op dit punt goed wordt samengewerkt. Dames en heren, u weet heel actief bezig.

AUB

Niet voor niets staat terrein Rijnhaven in de folder Aanpakken AUB. In deze folder worden drie bedrijventerreinen en twee winkelgebieden omschreven waar de criminaliteit met behulp van de AUB-regeling is aangepakt. Dit zijn veelbelovende aanpakken, zoals hier in Rijnhaven. Nog één keer krijgen negen andere bedrijventerreinen AUB-subsidie. Vandaag maak ik bekend welke locaties dit zijn. Ik verwacht dat er op deze plekken net zo verstandig gebruik van wordt gemaakt als hier.

U heeft hier echter laten zien dat een groot deel van het benodigde budget en vooral van de inzet voornamelijk bij u zelf ligt. Bij de ondernemers, bij de gemeente, bij de politie. Daar komt geen regeling aan te pas, dat is afspraken maken en samenwerken. Die stappen zijn goede voorbeelden en kunnen overal gezet worden en dat hebben we met de regeling beoogd te stimuleren.

De verbeteringen die u hier met zijn allen heeft aangebracht zijn indrukwekkend, maar laat uw aandacht niet verslappen. Zet uw creativiteit in om uw bedrijf en dit terrein nu veilig te houden. Want criminelen zijn helaas net zo vindingrijk als ondernemers.

Dankuwel.