Kabinet-Balkenende IV beëdigd

Koningin Beatrix heeft het vierde kabinet-Balkenende beëdigd. Dit gebeurde nadat formateur Balkenende zijn eindverslag had aangeboden. Het nieuwe kabinet bestaat uit zestien ministers en elf staatssecretarissen.

Op een persconferentie na de beëdiging zei minister-president Balkenende dat het kabinet bestaat uit 'een team aan mensen dat zeer gemotiveerd is om het werk te doen'.

Balkenende gaf aan dat gisteren het startberaad heeft plaatsgevonden, een informele ontmoeting van alle bewindslieden. Volgens hem was er sprake van 'een geweldig goede sfeer, dat een mooie start heeft gemaakt voor de informele contacten'.

Balkenende constateerde dat er duidelijk overeenstemming is over het programma dat de komende jaren wordt aangepakt. Ook zei hij dat 'iedereen gelukkig is met de manier waarop de portefeuilles zijn ingevuld'.

Bordesfoto kabinet-Balkenende IV

Programmaministers

Het vierde kabinet-Balkenende krijgt twee programmaministers: een minister voor Wonen, Wijken en Integratie (op VROM) en een minister voor Jeugd en Gezin (op VWS).

Volgens Balkenende gaat het hier om 'een stukje vernieuwing', omdat het ministers zijn met een verantwoordelijkheid die zich over meerdere departementen uitstrekt. Ook krijgen deze ministers directe ondersteuning in de vorm van een programma-directeur-generaal en een eigen begrotingshoofdstuk.

Eindverslag over de formatie

Een afschrift van het eindverslag van formateur Balkenende is naar de Tweede Kamer gestuurd. Het eindverslag bevat een opsomming van de werkzaamheden van de formateur sinds zijn benoeming op 9 februari 2007.