Gedenkzuil voor omgekomen luchtvarenden

Ter nagedachtenis aan de omgekomen vliegers en vliegtuigbemanningen na de Tweede Wereldoorlog, is vanmiddag op vliegbasis Soesterberg een gedenkzuil onthuld. Er staan 267 namen op het monument. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Hans de Jong en initiatiefnemer commodore b.d. Steve Netto verrichtten de ceremoniële handeling.

De Jong noemde de militaire vliegerij in zijn toespraak een vak waaraan risico’s zijn verbonden. Voor de verovering van de derde dimensie, het luchtruim, werd een hoge prijs betaald, zo leert de geschiedenis. "Het gaat bij de luchtmacht immers niet alleen om het besturen van een vliegtuig. Bij militaire operaties is er vaak sprake van zeer gevaarvolle en extreme omstandigheden die moeten worden getrotseerd", aldus de hoogste baas van de luchtmacht.

De Jong stond stil bij de recentste ongevallen tijdens de operaties in Afghanistan, waarbij twee luchtmachtofficieren omkwamen. Luitenant-kolonel Jan van Twist verloor daar het leven bij een helikopterongeval en kapitein-vlieger Michael Donkervoort verongelukte met zijn F-16.

De meeste slachtoffers vielen in de beginperiode van het straaljagertijdperk.Tegenwoordig vinden ongelukken steeds minder plaats door het begrip voor de noodzakelijke vliegveiligheid en de toegenomen technische betrouwbaarheid van de vliegtuigen. Desondanks zullen er aan het vak van militaire vlieger altijd risico’s blijven kleven, zo zei De Jong. “De mensen die kiezen voor het uitdagende vak zijn zich welbewust van deze risico’s. Hun professionele inzet voor het behoud van onze vrijheid en voor de bevordering van de vrede en veiligheid, waar ook ter wereld, verdient ons respect, zeker als zij hun inzet met hun leven hebben moeten bekopen”, sprak De Jong.

Als eerbetoon aan de omgekomen luchtvarenden vlogen vier F-16's tijdens de plechtigheid in een zogeheten missing man formatie over het monument.