Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt reikt alfabetiseringsprijzen uit

Het project Alfabetisering van Roma-jongeren van de gemeente Veldhoven heeft de hoofdprijs van de Nationale Alfabetiseringsprijzen gewonnen. In het project volgen zestien Roma-jongeren verplicht een leertraject waarin zij ervaren dat leren 'best leuk' kan zijn. De Roma kennen een eigen taal. In hun gesloten gemeenschap staat leren niet hoog in het vaandel. De prijs bedraagt 15.000 euro. Vandaag reikte staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs in het bijzijn van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de zes Nationale Alfabetiseringsprijzen uit in Amsterdam.

Naast de hoofdprijs reikte de staatssecretaris vijf categorieprijzen uit van elk ₠ 7.000 euro. Voor de categorie Lezen en schrijven op de werkvloer ontving het Struisvogelproject van Albeda College een cheque. Een project met als doel om het bedrijfsleven te overtuigen van de noodzaak van het bestrijden van laaggeletterdheid. Het projectprogramma Bereik, werving en scholing van Nederlandssprekende laaggeletterden kreeg in de categorie Lezen en schrijven in de volwasseneneducatie een geldbedrag.

Het project van tien Brabantse gemeenten en ROC Eindhoven werft meer laaggeletterden voor een cursus. De bibliotheek Service Fryslan, het Friesland College en diversie basisscholen werken samen in het project samenwerking Bibliotheek en MBO waarin jongeren worden gestimuleerd tot lezen. Hiervoor ontvingen zij in de categorie Leesbevordering een prijs. Het project Levende boeken, erop gericht om de woordenschat bij kinderen te vergroten, kreeg in de categorie Initieel onderwijs een prijs. En als laatste prijswinnaar kwam het bedrijf Sita Nederland uit de bus in de categorie Taboedoorbreking, werving en toeleiding. Het project Leren rapporteren bij Sita Nederland kijkt al bij het aannemen van nieuwe medewerkers naar hun lees- en schijfniveau.

Een eervolle vermelding ging naar de Stichting Expertisecentrum ETV voor het multimediaproject Lees en Schrijf! Het project richt zich op laaggeletterden en bestaat uit een televisieserie, een werkboek, een oefenwebsite en een hulptelefoon.
Marja van Bijsterveldt: “Aan laaggeletterdheid kun je nooit te veel aandacht besteden. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven raken vaak in een isolement. Je moet als samenleving alles op alles zetten om dat te voorkomen of terug te draaien.”

Voor de vierde keer loofde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de jaarlijkse Nationale Alfabetiseringsprijzen uit. De prijzen zijn in het leven geroepen als onderdeel van het actieplan alfabetisering. Projecten die op originele wijze bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid komen ervoor in aanmerking. Ze dienen als voorbeeld voor andere organisaties. De geldbedragen worden besteed om initiatieven verder te ontwikkelen of te vernieuwen.

De Internationale Dag van de Alfabetisering is een initiatief van de VN-organisatie UNESCO en bestaat sinds 1966. Op deze dag wordt op verschillende manieren aandacht geschonken aan de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland.