Naar nieuwe verhoudingen en een sterker bestuur
Het Koninkrijk staat aan de vooravond van grote veranderingen. In 2008 moeten de nieuwe verhoudingen in het Koninkrijk worden vormgegeven. Curaçao en Sint Maarten krijgen de status van Land binnen het Koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius kiezen voor een intensievere band met Nederland. De streefdatum voor de nieuwe verhoudingen is Koninkrijksdag 15 december 2008.
Versterking bestuurskracht
Het staatkundig proces biedt een unieke gelegenheid om samen met Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius te bouwen aan een bestuur dat beter in staat is om de bevolking zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat vergt een efficiënt, integer en transparant bestuur. Samen met de eilanden zal gewerkt worden aan verbeteringen om bij te dragen aan een goede startpositie voor de eilanden in de nieuwe staatkundige situatie.
In het kader van de staatkundige veranderingen en binnen het samenwerkingsbeleid zullen maatregelen worden genomen om de kwaliteit van het bestuur en het ambtelijke apparaat te verbeteren. Ook worden de overheidsfinanciën op orde gebracht, wordt de economie gestimuleerd en moeten veiligheid en rechtszekerheid worden verhoogd. Deze verbeteringen zijn in het belang van toekomst van de bevolking van de eilanden. Het uitvoeren van de maatregelen is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de eilanden zelf. Nederland zal hierbij ondersteuning leveren in de vorm van financiële, economische en juridische expertise. Ook is geld gereserveerd om de kabinetten van de gezaghebbers te versterken.
Overheidsfinanciën Nederlandse Antillen
Aanhoudend hoge begrotingstekorten van de overheden en de stijgende overheidsschulden vragen om een doortastende aanpak. De situatie van de overheidsfinanciën op de Nederlandse Antillen is zorgelijk. In de gesloten akkoorden (Slot- en Overgangsakkoorden) met de Nederlandse Antillen heeft Nederland zich onder voorwaarden bereid verklaard tot sanering van de schulden.
Voor de schuldsanering heeft Nederland een bedrag van euro 2,2 miljard gereserveerd. De belangrijkste voorwaarde is het instellen van financieel toezicht op alle eilanden. In 2008 zal naar verwachting een toezichthouder op alle eilanden van de Nederlandse Antillen functioneren. Zodra de toezichthouder aan het werk is, kan begonnen worden met het saneren van schulden en betalingsachterstanden. Naar verwachting is dat voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius in het najaar van 2007 het geval. Naast het saneren van schulden is het Sociaal Economisch Initiatief een belangrijke stimulans om te komen tot een duurzame economische ontwikkeling. Per eiland worden er concrete maatregelen genomen om de economie te stimuleren.
Rechtshandhaving
De burgers op de Nederlandse Antillen vragen om meer veiligheid. De samenwerking in het kader van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen (PVNA) wordt voortgezet in 2008. De samenwerking is in 2005 gestart en heeft ondermeer geleid tot een halvering van het aantal roofovervallen op Curaçao. Nederland betaalt daarvoor 10,5 miljoen euro per jaar. Ook met Aruba zal in 2008 een vergelijkbaar Plan Veiligheid worden gestart.
Monumentenzorg Nederlandse Antillen
Er komt een stevige impuls voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de monumenten op alle eilanden van de Nederlandse Antillen. De monumenten vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het Koninkrijk en hebben daarom een belangrijke cultuurhistorische waarde. Ook trekken de monumenten toeristen
aan. Een deel van de monumenten staat op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Het kabinet stelt hiervoor deze kabinetsperiode 8 miljoen euro beschikbaar