Nationale Responsplan Hoogwater en Overstromingen

Het Nationale Responsplan Hoogwater en Overstromingen omvat:

  1. het landelijke Beleidsdraaiboek Hoogwater en Overstromingen; (Grootte: 2667Kb)
  2. de landelijke Operationele Strategie Hoogwater en Overstromingen; (Grootte: 1840Kb)
  3. de landelijke Communicatiestrategie Hoogwater en Overstromingen. (Grootte: 538Kb)

Deel 1
Dit draaiboek beschrijft het interdepartementaal handelen:

  • in onderlinge relatie (informatie en besluitvorming);
  • richting provincies en veiligheidsregio’s;
  • richting departementale netwerkpartners.

Doel van dit draaiboek is om een werkwijze te beschrijven, waarmee zowel de bestuurlijk als operationeel betrokken partijen zo effectief mogelijk kunnen inspelen op de (dreigende) overstroming; dit om de gevolgen van de overstroming zoveel mogelijk te beperken en/of te beheersen.

Deel 2
In dit document wordt de rol van het Rijk ten aanzien van het coördineren van capaciteit bij het ramptype ‘overstromingen’ praktisch ingevuld. De Minister van BZK heeft de uitvoering van deze rol bij circulaire van 15 juni 2006 aan het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) gemandateerd. De kerntaak van het LOCC bestaat uit de regievoering op de bijstands- of steunverleningsverzoeken en de operationele afstemming tussen operationele diensten. Dit document is bedoeld als hulpmiddel om vraag en aanbod van capaciteit op landelijk niveau zo effectief en efficiënt mogelijk te matchen. Het is kaderstellend, in de zin dat de gehanteerde uitgangspunten en begrippen bepalend zijn voor de wijze waarop het LOCC haar kerntaak uitvoert. Daarom is de Landelijke Operationele Strategie ontwikkeld in samenspraak met een landelijke werkgroep Hoogwatergevolgbestrijding; daarin hebben
vertegenwoordigers van de belangrijkste netwerkpartners van het LOCC aan zowel vraag als aanbodzijde geparticipeerd.

Deel 3
Dit is een handreiking om het Nationaal Responsplan Hoogwater en Overstromingen toe te lichten aan regionale bestuurders. Van het Responsplan zijn de belangrijkste aspecten op een rij gezet. Deze zijn geschreven vanuit het perspectief van de regio; wat is nieuw en
wat verandert? Uit het Responsplan blijkt dat de bestrijding van hoogwater en overstromingen in samenhang moet gebeuren. Het Rijk vormt met de regionale en andere partners een keten. Iedere schakel is hierin onmisbaar en iedere schakel heeft zijn eigen taak. De taken van de regio’s zijn reeds beschreven in rampbestrijdingsplannen. Dit Nationale Responsplan richt zich daarom op de taken die het Rijk als schakel in de keten heeft.

Downloads
Hieronder kunt u deel 1, 2 en 3 van het Nationale Responsplan Hoogwater en Overstromingen zowel in het Nederlands als in het Engels in PDF-bestand downloaden.