Aanpak prioritaire zwakke schakels Ouddorp
Alleen de uitgesproken tekst geldt.
Dames en heren,
Om te beginnen wil ik Ouddorp graag feliciteren met de titel Beste badplaats van Nederland. Ik hoorde vorige week dat de lezers van het Algemeen Dagblad u in meerderheid hebben gekozen.
Het verbaast mij eerlijk gezegd niet. Nu hangt zo’n titel natuurlijk af van vele factoren, maar als het om natuurschoon gaat, zijn Ouddorp en omgeving onverslaanbaar. Het is hier werkelijk prachtig.
Vanochtend was ik in Noordwijk, waar de duinen vanaf vandaag vijftig meter zeewaarts worden verbreed. Hier in Ouddorp worden de dijken van het Flaauwe Werk verhoogd en versterkt. Maar niet alleen dat. Er komen bijvoorbeeld ook nieuwe fietsroutes en ruiterpaden. Verder worden de strandopgangen vernieuwd. Zo wordt het hier niet alleen veiliger maar ook leuker. Die titel Beste badplaats van Nederland zou wel eens geprolongeerd kunnen worden.
Al deze werkzaamheden gebeuren zoals u weet in het kader van de aanpak van de zwakke schakels. In totaal zijn er tien van die schakels. Acht ervan hebben de status 'prioritair' gekregen. Dat wil niet zeggen dat ze gevaarlijker zijn dan de andere twee zwakke plekken, maar dat er naast versterking nog iets anders gebeurt. De versterking van de zeewering moet daar hand in hand gaan met maatregelen die de natuur, het landschap, de economische functies en de recreatie in de omgeving ten goede komen. De belangen van veiligheid en ruimtelijke kwaliteit zijn in de kustzone nauw verstrengeld. Door alles in één keer aan te pakken, bereiken we een samenhangend resultaat. Bovendien is het wel zo efficiënt.
Van een onveilige situatie is op dit moment geen sprake. Het is zeer onwaarschijnlijk dat uitgerekend op één van deze plekken binnen afzienbare tijd een overstroming plaatsvindt. Om na te gaan of onze zeewering voldoet aan de eisen die aan de kustverdediging worden gesteld, is in 2003 een extra toets uitgevoerd. Dat was nodig omdat bleek dat de kracht waarmee de golven de kust aanvallen groter is dan tot dan toe werd aangenomen. Uit de toets bleek dat in de periode tot 2020 op tien plaatsen langs de Nederlandse kust de duinen en dijken versterkt moeten worden, omdat ze daarna niet meer aan de veiligheidsnorm zouden voldoen. Voorlopig hebben we dus nog even de tijd. Toch is het goed dat wij nu aan de slag gaan. Veiligheid kun je niet serieus genoeg nemen, dus moet je op tijd beginnen met het nemen van maatregelen.
Het feit dat wij vandaag de eerste spade in de grond steken, toont het enthousiasme waarmee alle betrokkenen aan de slag zijn gegaan. Ik bespeur een gezonde portie daadkracht. En die hebben we hard nodig. Niet alleen hier, ook bij de aanpak van de andere zwakke schakels. Nederland wordt vanaf vandaag weer iets veiliger. Dat is mede te danken aan uw inzet.
Laten wij nu snel aan de slag gaan!
Dank u wel.