Aanpak prioritaire zwakke schakels Noordwijk
Alleen de uitgesproken tekst geldt.
Dames en heren,
Nederland wordt vanaf vandaag weer iets veiliger. De duinen bij Noordwijk, nu nog een zwakke schakel in de kustverdediging, kunnen er binnenkort weer vijftig tot honderd jaar tegenaan. Als dit project klaar is, zijn de duinen vijftig meter breder. Zeewaarts! Je zou kunnen zeggen dat Nederland dus ook een stukje groter wordt.
In totaal zijn er tien zwakke schakels. Acht ervan hebben de status 'prioritair' gekregen. Dat wil niet zeggen dat ze gevaarlijker zijn dan de andere twee, maar dat de versterking van de zeewering daar hand in hand gaat met maatregelen die de natuur, het landschap, economische functies en de recreatie in de omgeving ten goede komen. De belangen van veiligheid en ruimtelijke kwaliteit zijn in de kustzone nauw verstrengeld. Door alles in één keer aan te pakken bereiken we een samenhangend resultaat. Bovendien is het wel zo efficiënt.
Van een onveilige situatie is op dit moment geen sprake. Het is zeer onwaarschijnlijk dat uitgerekend op één van deze plekken binnen afzienbare tijd een overstroming plaatsvindt. Om na te gaan of onze zeewering voldoet aan de eisen die aan de kustverdediging worden gesteld, is in 2003 een extra toets uitgevoerd. Dat was nodig omdat bleek dat de kracht waarmee de golven de kust aanvallen groter is dan tot dan toe werd aangenomen. Uit de toets bleek dat in de periode tot 2020 op tien plaatsen langs de Nederlandse kust de duinen en dijken versterkt moeten worden, omdat ze daarna niet meer aan de veiligheidsnorm zouden voldoen. Voorlopig hebben we dus nog even de tijd. Toch is het goed dat wij nu aan de slag gaan. Veiligheid kun je niet serieus genoeg nemen, dus moet je op tijd beginnen met het nemen van maatregelen.
Het feit dat wij vandaag de eerste spade in de grond steken, toont het enthousiasme waarmee alle betrokkenen aan de slag zijn gegaan. Ik bespeur een gezonde portie daadkracht. En die hebben we hard nodig. Niet alleen hier, ook bij het Flaauwe Werk, waar vandaag officieel aan wordt begonnen.
Om ons land veiliger te maken, moeten we verder kijken dan de kust. Door de klimaatverandering regent het vaker en heviger. En er stroomt meer water door onze rivieren. Dat impliceert dat wij het water op sommige plekken niet op afstand moeten houden, maar de ruimte moeten geven. Anders eist het water die ruimte vroeg of laat zelf op. Daarom pakken wij niet alleen de zwakke schakels aan, maar investeren wij ook in de verbreding van rivieren, de aanleg van waterbergingen en talloze andere kleine en grote maatregelen.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft zijn ideeën verwoord in een zogeheten ‘watervisie’, die ik binnenkort namens het kabinet zal presenteren. Met de Watervisie laten wij zien hoe Nederland ondanks de klimaatverandering ook voor de komende generaties leefbaar, welvarend en veilig kan zijn. De Watervisie, met als titel ‘Nederland veroveren op de toekomst’, vormt de basis van ons beleid in de komende jaren. Wij bouwen daarbij voort op het waterbeleid dat er al is.
‘Nederland veroveren op de toekomst’ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen het ministerie van Verkeer en Waterstaat en diverse andere departementen. De Watervisie zal de basis vormen van het Nationaal Waterplan, dat in 2009 door het kabinet zal worden vastgesteld. In dit plan leggen we vast hoe we de Watervisie vertalen in concrete resultaten.
Dames en heren,
Ingrijpende projecten zoals in Noordwijk vereisen maatwerk en creativiteit. Wij hebben het hier immers over een investering die generaties lang mee moet gaan. De provincie Zuid-Holland heeft dit goed begrepen. Zo wordt hier weliswaar een dijk gebouwd, maar hij wordt geïntegreerd in het duingebied en zal dus niet zichtbaar zijn. Deze innovatieve oplossing zorgt ervoor dat het landschap niet wordt aangetast. Hierdoor behoudt Noordwijk zijn schoonheid.
Dit project zal niet alleen voor veiligheid zorgen, maar ook voor een economische impuls. Dankzij de verbreding van de duinen richting zee ligt de bebouwing langs de boulevard straks niet meer buiten- maar binnendijks, waardoor ondernemers eerder geneigd zullen zijn te investeren. Meer bedrijvigheid, meer toeristen en meer werkgelegenheid: de toekomst van Noordwijk ziet er goed uit.
Dankzij het aanpakken van deze zwakke schakel blijft Noordwijk een prachtige badplaats met volop ruimte om te wonen, te werken en te recreëren. Een badplaats waar je uitsluitend natte voeten krijgt als je op het strand de vloedlijn passeert.
Dank u wel.