Antwoorden op kamervragen van Agema over het voorkomen van bedreigingen en mishandeling van ambulancepersoneel in de ambulance

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2793577

3 september 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het voorkomen van bedreigingen en mishandeling van ambulancepersoneel in de ambulance (2060723180).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat ambulancepersoneel steeds vaker ook in de ambulance te maken heeft met bedreiging en mishandeling?

Antwoord 1
Ja, ik heb kennisgenomen van het betreffende artikel in de Telegraaf van 14 augustus 2007.

Vraag 2
Hebben de in dit artikel genoemde technische aanpassingen enig nut met betrekking tot het effectief beschermen van ambulancepersoneel ten bedreiging en mishandeling?

Antwoord 2
Ambulancediensten beslissen zelf welk type voertuig ze aanschaffen en hoe het voertuig, binnen de daaraan gestelde richtlijnen voor een ambulancevoertuig, wordt ingericht. Er zijn geen gegevens beschikbaar over het effect van de in het artikel genoemde technische aanpassingen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat bij risicoritten er een politieagent meegaat in de ambulance om de veiligheid van de broeders te beschermen? Zo ja, hoe gaat u dat bewerkstellingen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Nee, ik deel uw mening niet. Regionaal bestaan goede afspraken tussen Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV-en) en de politie over bijstand. Zo beschikken de C2000 mobilofoons, die de ambulancemedewerkers bij zich dragen tijdens het werk, over een speciale alarmknop. Wanneer deze knop wordt geactiveerd gaat er in de meldkamer een alarm af en weet de centralist dat er onraad is. De centralist stuurt vervolgens de politie naar de plaats van het incident.

In het landelijk Ambulanceprotocol is een speciaal protocol ‘Veiligheid’ opgenomen. Als de ambulancebemanning naar een riskante omgeving moet of als er vooraf al sprake is van agressie, dan wordt de politie gewaarschuwd. Hierover zijn door de ambulancediensten en meldkamers regionaal afspraken gemaakt met de politie.

Daarnaast wordt in het scholingstraject voor ambulancepersoneel aandacht besteed aan omgaan met geweld en in verplichte nascholing is de trainingsmodule “omgaan met geweld” opgenomen. Ambulancepersoneel wordt tijdens deze module getraind in omgaan met agressieve patiënten.