Antwoorden op kamervragen van Agema over het inzetten van beveiligers en politie ter bescherming van medewerkers in de zorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2791341

3 september 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het inzetten van beveiligers en politie ter bescherming van medewerkers in de zorg (2060722740).

Vraag 1
Bent u bekend met het rapport van de arbeidsinspectie 1) waaruit blijkt dat een kwart van de medewerkers in de zorg wekelijks te maken heeft met geweld en agressie?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het geen zin heeft om nieuwe controles van de arbeidsinspectie af te wachten maar dat nu besloten moet worden om zorgmedewerkers te beschermen tegen geweld en agressie door inzet van meer beveiligers en politie? Zo ja, hoe gaat u dat bewerkstelligen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Nee, ik deel deze mening niet. Het persbericht van de Arbeidsinspectie geeft juist aan dat ziekenhuizen steeds meer doen tegen toenemende agressie van patiënten, familie en bezoekers. Wel is de Arbeidsinspectie van mening dat het personeel niet altijd genoeg training en voorlichting krijgt. Soms ontbreken alarmsystemen of er is geen nazorg. De Arbeidsinspectie doet in het projectverslag aanbevelingen, met als inzet dat de sectoren zelf initiatieven nemen om tot verdere verbeteringen op dit terrein te komen.

De conclusie van de arbeidsinspectie is echter dat de werkomstandigheden in de zorginstellingen zijn verbeterd. Het is ook primair aan werkgevers in de zorg om in overleg met werknemers deze zaken adequaat aan te pakken. Zij zijn daarvoor zelf het best geëquipeerd en ervaren zelf direct daarvan de voordelen. Ik vertrouw er daarom op dat zorginstellingen de genoemde aanbevelingen opvolgen zodat de werkomstandigheden in de zorg, waaronder de bescherming tegen agressie en geweld, verder zullen verbeteren.

1) NOS journaal, 7 augustus 2007